НОВИНИ

Туристи и бежанци вече съжителстват заедно в хотели в Слънчев бряг

bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 03.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Бизнес
Слушай новината

Туристи и бежанци вече съжителстват заедно в хотели в Слънчев бряг. Все още не е ясно обаче къде точно ще бъдат настанени украинците след 31 май, когато изтича програмата на Министерството на туризма за подпомагане на хотелиерите.

Въпреки че в един от хотелите в Слънчев бряг има настанени близо 2500 бежанци от Украйна, базата отвори за туристи от няколко страни.

"Първоначалните ни разчети бяха да запазим едно от трите крила на хотела за настаняване на ваканционни туристи, а другите две крила отделихме за настаняване на бежанци. Нямаме абсолютно никакви проблеми със съжителството на туристи и бежанци. Вчера посрещнахме първите туристи 135 човека общо, предимно от Великобритания", каза Христо Караилиев, управител на хотел Слънчев бряг.

Проблем се оказва обаче неяснотата какво ще се случи с бежанците след изтичане на програмата за помощи за бранша.

"Аз лично мога да отделя от хотелската си база за тях, за украинските бежанци, просто е изключително важно час по-скоро всички ние хотелиери и туроператори да бъдем информирани за това, защото сме на прага на летния сезон и просто ние трябва да знаем, за да предвидим част от хотелските си бази и за тях", каза Елена Андонова, собственик на хотел в Свети влас.

Къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май: Хотелиери настояват за спешно решение за държавната програма

В студиото на „Денят започва" от Института за анализи и оценки в туризма отчитат и позитив от приютяването на бежанци в хотелите, тъй като базите са подготвени за настаняване много преди сезона.

"Голяма част от хотелиерите дори са назначили самите бежанци да работят в хотелите, което всъщност е една доста добра схема, в която хем се осигурява заетост на част от хората, които са на мястото на настаняване готвачи, сервитьори, рецепционисти, а хем същевременно успяваш и да напълниш базата , било то при една много символична цена", каза Константин Занков, експерт от Института за анализи и оценки в туризма.

Някои от хотелиерите обаче все още не са получили помощите за бежанци на 100% заради продължаващите проверки за дублирани имена на украинци в някои хотели.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее
Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее
Карло Анчелоти намекна за пенсиониране след Реал Мадрид
Карло Анчелоти намекна за пенсиониране след Реал Мадрид