НОВИНИ

Анализатор: България имаше нужда от този студен душ, за да стане ясно как Русия изнудва с енергийните доставки

bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 03.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Спирането на газа от Москва към България и Полша не е свързано с искането за плащане в рубли от Москва, а само претекст. Това каза за "Светът и ние" анализаторът от фондация "Джеймстаун" Маргарита Асенова.
Тя коментира, че преустановяването на доставките за Полша не беше изненада, като се има предвид, че страната се готви за алтернативни доставки на газ от много време.

"Полша беше наказана за своята подкрепа за Украйна и за военната помощ, която предоставя. Но Полша строи отдавна балтийската линия от Норвегия, която ще е готова през септември. Има терминал за втечнен газ и строи още един терминал", посочи тя.

Москва изненада всички, спирайки газа за България. По думите ѝ това е явно наказание за приема на украинския външен министър Дмитро Кулеба в София, за посещението на Кирил Петков в Украйна, както и за обещаната помощ от страна на България към Украйна.

Спирането на газа за България може да се отрази на държавите от Балканския полуостров, включително и на приятелски настроените към Русия като Сърбия и Унгария. По тази причина изненадата беше доста голяма, подчерта Маргарита Асенова.

Централна и Източна Европа е по-зависима от доставките на руски газ, но някои страни дори в бившия социалистически блок направиха всичко, за да имат достъп до алтернативни източници на газ като Чехия, например. За съжаление обаче България се постави в пълна зависимост от Русия както по отношение на доставките на газ, така и на петрол и на енергийно гориво в АЕЦ, анализира тя.

"България имаше нужда от този студен душ, за да стане ясно на всички в страната как Русия изнудва с енергийните доставки, като преследва политически цели", очерта Асенова.

Маргарита Асенова отбеляза, че Германия използва годишно 100 млрд. куб. м природен газ, от които 55 идват от Русия и това е много голяма зависимост за най-голямата икономика в Европа.

САЩ вече доставят газ за Европа с цел да помогнат в създалата се ситуация, каза още тя и подчерта, че говорим за отношения между страни с развити пазарни икономики, с върховенство на закона, със защита на комерсиалните сделки, това, което Русия абсолютно не признава. Асенова е категорична, че именно затова не можем да говорим със смяна на една зависимост с друга.

"Не може да се очаква, че доставянето на газ от Америка ще доведе до пилитическо влияние върху вътрешната политика на една държава или нейната външна политика", обясни тя.

Целия разговор вижте във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна строежът на терминала за втечнен газ край Александруполис (обобщение)
Започна строежът на терминала за втечнен газ край Александруполис (обобщение)
МЗ с препоръки при евентуална поява у нас на мистериозния хепатит при децата
МЗ с препоръки при евентуална поява у нас на мистериозния хепатит при децата