НОВИНИ

След среща на енергийните министри: ЕС отказва да плаща газа в рубли, трябва да се подготви за прекъсване на доставките

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:31, 03.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз отказва да плаща за газа от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Това предупредиха Европейската комисия и френското председателство на Евросъюза след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те. По време на посещение в Панама европейският първи дипломат Жозеп Борел разкри какво ще включва новият пакет санкции срещу Русия.

Възстановиха подаването на газ по "Ямал-Европа"

Шестият пакет санкции срещу Москва ще засегне банковия сектор и вноса на петрол, съобщи Жозеп Борел.

"Повече руски банки ще излязат от системата SWIFT и енергийния сектор. Работим по подготовката на предложения за ограничаването на енергийния внос от Русия, по-специално петрола", заяви Жозеп Борел, Върховен представител на ЕС по сигурността.

Очаква се прогресивно спиране на петролния внос от Русия. Европейската комисия може да направи изключение за Унгария и Словакия, предвид зависимостта на двете страни от руските доставки. Те нямат излаз на море и не са свързани с европейски петролопровод. Според други дипломатически източници най-важната руска банка "Сбербанк", която държи 37% дял от пазара, също ще бъде изключена от SWIFT.
ЕС няма да плаща в рубли за руски газ. Според европейския комисар по енергетиката искането на Москва е едностранна и неоправдана промяна в договорите и затова е легитимно да бъде отхвърлено.

"Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието. На този етап, няма непосредствен риск за сигурността на доставките в Европа. Засега доставките към Полша и България продължават през алтернативни маршрути през Гърция и Германия", заяви Кадри Симсон, европейски комисар по енергетиката.

Представителката на Франция, чиято страна е начело на председателството на ЕС, заяви, че Брюксел трябва да се подготви за преустановяване на доставките.

"Ще продължим да работим с Европейската комисия и с нашите оператори за постигането на общ подход за плащанията в съответствие с правилата, определени от ЕС, и спазването на договорите, както са били сключени. Разгледахме, разбира се, последствията за енергийната ситуация в Полша и България. Моите полски и български колеги ни информираха, че няма непосредствени рискове за доставките на газ за техните потребители и индустрии. Ще следим внимателно ситуацията. Ще бъде създадена работна група с първа среща в София на 5 май", заяви Барбара Помпили, министър на енергетиката на Франция.

След като няколко страни членки поискаха разяснения за плащането в рубли чрез откриване на специална сметка, от Европейската комисия обещаха да предоставят уточнения, за да се обясни на компаниите какво могат да направят и какво не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
228 са новите случаи на коронавирус
228 са новите случаи на коронавирус
В Александруполис започва строителството на терминал за втечнен газ
В Александруполис започва строителството на терминал за втечнен газ