НОВИНИ

След спрените доставки: Ефекти и алтернативи за България

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:16, 02.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

В енергийния ни микс газът няма голям дял и съществуват алтернативни варианти.

Един от тях е зелената енергия, която може да бъде трайно решение на проблема с ограничените доставки на енергийни ресурси от Русия. Но този преход изисква много време и инвестиции. В тази ситуация обаче, ние се оказваме късметлии, защото газът формира едва около 10% от общия ни енергиен микс.

Семейството на Ремзи Ингилизов произвежда луксозни обувки от 25 години. Преди 5 екипът на фирмата решава да създаде план, с който производството им да стане напълно енергийно ефективно:

Тогава направихме един 5-годишен план, който стъпково всяка година се опитваме да го реализираме. 2020 г. решихме да инсталираме фотоволтаичните панели. Получи се малко съвпадение на момента с покачването на цената на тока и с нашия план за инсталации на панели, просто съвпаднаха. В края на 2022 година ще сме напълно енергийно независими, казва Ремзи Ингилизов, зам.-управител на фирма за обувки.

Възможност в ограничаване на доставките на руски газ и скок в цените на енергоизточниците като цяло вижда и експертът Юлиан Попов.

България е в много добра позиция заради това, че ние почти не използваме газ за производство на електричество и също домашното потребление на газ е много ниско. Общото потребление на газ е около 12% от общия енергиен микс. Когато се каже ние сме 100% зависими от Русия енергийно, няма такова нещо. Ние сме една от най-независимите енергийно страни в ЕС, което ни дава много възможности, казва Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация.

Според него сега е моментът да започнем активен преход към енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия.

Трябва да се търсят решения в енергийната ефективност, възобновяемата енергия, дигитализацията, водорода, биогаз. Също нискотехнологични неща като използването на отпадъците като енергиен източник. А ние не го правим достатъчно. А могат да се използват не само твърдите отпадъци, но и тези от пречистването на водата.

Попов обясни и защо България и Полша се оказаха първите страни в Европейския съюз, които конкретно трябва да мислят по въпроса заради спрените доставки на руски газ?

Възможно е по отношение на Полша да става дума за наказание, към България за предупреждение. Възможно е да се нацелват в две източноевропейски страни, които не са много зависими от газ. Тоест те няма да пострадат много, за да отправят предупреждение към останалия ЕС.

Според прогнозата на Юлиан Попов в следващата година цените и на газа и на електричеството ще се запазят на стабилни, но на високи нива. А изходът от тази ситуация според него - е не да мислим как да заменим руския с газ от другаде, а да се насочим към преформатиране на енергийните ни източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА отстрани руските отбори от евротурнирите
УЕФА отстрани руските отбори от евротурнирите
Министър Николов: Създаването на регионален център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност
Министър Николов: Създаването на регионален център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност