НОВИНИ

ЕК няма информация някоя от страните членки да плаща в рубли

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 02.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Европа обсъжда извънредно енергийните доставки от Русия след решението на "Газпром" да спре газа за България и Полша. Европейската комисия няма информация някоя европейска страна или компания да е плащала в рубли за доставките на руски газ, каза еврокомисарят по енергетика. Енергийните министри изразиха солидарност с Полша и България и обсъдиха новия пакет от санкции, който се очаква да включва поетапно ембарго върху вноса на петрол от Русия.

Днешната среща беше извънредна и не доведе до конкретни решения. На 5 май в София ще се проведе първа среща на регионалната група на страните, която ЕК създава.

Доставките към Полша и България продължават през алтернативни пътища - за Полша от Германия, а за България от Гърция. До средата на годината се очаква техническо приключване на газовата връзка с Гърция, е заявил българският министър на енергетиката Александър Николов.

Министър Николов: Създаването на регионален център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност

Министрите изразиха своята подкрепа и солидарност за България и Полша.

"Още веднъж ще подчертаем, че Европа е единна и солидарна с държавите, които загубиха газовите доставки - Полша и България. Германската позиция е, че в Европа трябва да си помагаме взаимно. Това, което Германия предприема е да диверсифицира доставките си на газ. Трябва заедно да изградим европейската инфраструктура, да свържем например Иберийския полуостров с централноевропейската газова и водородната система и преди всичко трябва да направим така, че газът е да е преходен момент по пътя към пълна независимост от изкопаемите горива и възобновяема енергия", каза Роберт Хабек, министър на икономиката и опазването на климата на Германия.

"Както знаете, доставките на руския газ към Полша бяха спрени, но ние няма да имаме никакви проблеми с това. Призоваваме останалите страни да не подкрепят декрета на Путин и да не плащат в рубли. Не трябва да подкрепяме "Газпромбанк", не трябва да подкрепяме руската икономика. Ние не сме длъжни да се съобразяваме с Путин, с руските закони, ние имаме европейско право и национални закони. Европейските компании имат договори с "Газпром" и не трябва да се съобразяват с този декрет. Това направи Полша и затова доставките ни бяха спрени. Но ние сме горди, че сме в списъка на Путин с неприятелските държави", каза Анна Москва, министър на енергетиката на Полша.

Очаква се в следващите дни да бъде предложен нов пакет от санкции за Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Николов: Създаването на регионален център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност
Министър Николов: Създаването на регионален център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност
Нов ракетен удар по Одеса, има загинали и ранени
Нов ракетен удар по Одеса, има загинали и ранени