НОВИНИ

ЕК: Спирането на доставките на газ за България и Полша е опит за разделение на ЕС

спирането доставките газ българия полша опит разделение
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:32, 02.05.2022
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия смята, че прекратяването на доставките на руски газ за България и Полша и искането на Русия да плаща в рубли за газ е "опит за разделение на ЕС" и призовава за солидарност и единство в общността.

Европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви това при пристигането си на срещата на министрите на енергетиката на ЕС днес.

"Решението за прекратяване на доставките на руски газ за България и Полша кара ЕК да смята Русия за ненадежден доставчик. Искането на Русия за плащане в рубли е опит за разделение на ЕС, ние трябва да отговорим с единство и солидарност", заяви Симсон.

Тя също така добави, че Европейската комисия не разполага с информация за това кои държави и компании от ЕС са готови да плащат в рубли за газ.

"Европейската комисия не разполага с информация за държави или частни компании, които желаят да плащат в рубли", заяви Симсон, помолена да коментира информацията в европейските медии, че компании от 10 държави в ЕС вече са открили рублеви сметки в "Газпромбанк", за да плащат за руския газ в рубли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток
Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток
Кузманов надви бивш №49 в света на „Чалънджър“ в Прага
Кузманов надви бивш №49 в света на „Чалънджър“ в Прага