НОВИНИ

Под въпрос е издръжката на украинския отбор по кану-каяк, трениращ в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 02.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от месец Русе приютява украинския национален отбор по кану-каяк. Вече обаче се появи проблем. Издръжката на 47 украински състезатели и треньори, които са настанени в Гребната база край Русе, е под въпрос. Осигурените средства ще стигнат за още една седмица.

Украинският национален отбор по кану-каяк пристигна на 21 март в Русе от Турция, където са били на лагер и не са могли да се приберат в Украйна заради войната. Грабната база в лесопарка Липник е със статут на хостел и е собственост на община Русе.

За издръжката на състезателите обаче отговаря русенският клуб по кану-каяк "Локомотив", по чиято покана са пристигнали. За да се справи, президентът на клуба е привлякъл доброволци.

Ние се надявахме в течение на този месец, през който те са тук, да се включи и държавата, като помогне с тия 40 лв. Нашите сили привършват, ние сме принудени вече да обявяваме на треньорите, че трябва да мислят за резервен вариант, да напуснат, казва Евгени Недев, президент на клуб по кану-каяк "Локомотив"-Русе.

Условията тук са подходящи за подготовката на спортистите, които ще се борят за участие в Европейското първенство по кану-каяк.

От клуб "Локомотив" и фондация "Право на детство" са изпратили писмо до всички институции с молба за помощ. От Община Русе също обещават подкрепа.

Община Русе няма как да кандидатства по програмата за осигуряване на 40лв. помощ, тъй като хостелът не предлага изхранване, а това е част от условието. Мислим в посока кетъринг изхранване на отбора по кану-каяк, като ще търсим целева помощ от държавата, казва Борислав Рачев, управител на ОП "Спортни имоти" към община Русе.

Украинските състезатели са регистрирани и имат временна закрила. Първоначалният срок на пребиваването им в Русе е бил две седмици, но живеят тук повече от месец. От общината търсят вариант да помогнат.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детският гвардейски отряд получи своето знаме
Детският гвардейски отряд получи своето знаме
Кристиан Ериксен участва в инициатива за превенция на сърдечни заболявания
Кристиан Ериксен участва в инициатива за превенция на сърдечни заболявания