НОВИНИ

Интерактивно изложение събира иновативни училища в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:42, 02.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Интерактивно изложение събира на едно място полезна информация за 40 иновативни училища в София. Платформата е дело на 18-годишен предприемач и показва в кои от най-желаните училища в столицата се използват най-новите технологии и иновативни подходи.

Едва на 18, а вече предприемач и с проект, който привлича родители, ученици и учители. Васил е завършил миналата година, специалност "Софтуерни и хардуерни науки". И макар в момента като студент да учи нещо коренно различно, продължава да се самообучава в сферата на програмирането.

Много малко от гражданите всъщност знаят за тези иновативни училища и всъщност какво има в училищата като цяло и това е цялата идея на платформата - аз да мога като ученик, който има интерес към някое от училищата бързо да се запозная с тези най-нови технологии и иновативни подходи, които имат училищата, казва Васил Анастасов, създател на проекта.

В наши дни, когато родителите и учениците са пренаситени с информация, подобна платформа е много важна, признава директорът на 51-во училище. Затова Васил е събрал на едно място всичко най-интересно и привлекателно от училищата.

Всяко училище си има собствен сайт, но те са страшно много и е много трудно да се обходят всичките и общо взето повече се водят хората от уста на уста, стари слухове, стари митове, стари легенди, докато тук можеш да си го видиш реалното състояние в днешно време в днешния ден какво е училището, казва Асен Александров, директор на 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Изложението е безплатно за всички родители и е с фокус върху средното образование. Именно чрез технологиите от Столичната община се опитват да превърнат София в лаборатория за иновации.

Когато наближи кампанията за кандидатстване ние можем да направим 3 или 4-дневно изложение, според възможността на училището, изложение в реално време, където не просто ще могат родителите и децата да намерят информация за това училище и неговите иновативни проекти, а ще могат и в реално време с жива връзка през чат-приложение да контактуват с екипите на тези училища, казва Генчо Керезов, зам.-кмет на СО по дигитализация.

Проектът е на стойност 17 000 лева и е финансиран от Столичната община. С част от средствата Васил ще създаде център, където ще обучава безплатно ученици в сферата на 2Д и 3Д технологиите. Ще им показва и техники за виртуална реалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пазители на православието" - изложба представя 100 художници от 12 държави
"Пазители на православието" - изложба представя 100 художници от 12 държави
Левски се доближи до полуфиналите след домакински успех над Берое
Левски се доближи до полуфиналите след домакински успех над Берое