НОВИНИ

Съдът остави в ареста молдовците, обрали украинско семейство в Свети Влас

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 02.05.2022
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Въоръжен грабеж в Свети Влас. Двама молдовци нападнаха и обраха семейство украинци, избягали от войната и намерили убежище в курорта. Извършителите са задигнали пари и бижута в особено големи размери, а днес съдът в Бургас ги остави в ареста.

52-годишният Владимир и 43-годишният Виталий влезли въоръжени в апартамента на семейството. След като задигнали близо 200 000 лв. в различна валута и бижута, избягали. Ден по-късно те са арестувани от полицията.

Днес съдът в Бургас гледа мярката им за неотклонение. Прокуратурата и полицията определиха действията им като изключително конспиративни.

Минути, след като чуха решението на съда, молдовците, обвинени в грабежа заявиха, че са невинни.

"Нас ни обвиняват незаслужено за това престъпление. Украинецът Виталий Чепишко е опасен престъпник. Ние знаем, че той не е човекът, за когото се представя. Той е наркобарон, той е много опасен човек".

Според разследващите обаче, молдовците са влезли с пистолет в апартамента на 48-годишния украинец в Свети влас, където живее с жена си и 8-месечното си бебе, след като се евакуирал от Николаев.

След почукване по вратата и на руски език се съобщава, че от поддръжката на хотела искат да извършват някакви действия, вратата се отваря и две лица, едното от които с медицинска маска на лицето, нахлуват в стаята и превеждат в безпомощно състояние, разбирайте вързани са ръцете на мъжа, след което настоятелно искат да им се предадат парите и ценностите, които се намират в жилището, което под угрозата и заплахите, които са отправени, е сторено, каза ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Предмет на престъплението, което е в особено големи размери е парична сума в размер на 65 00 евро, 10 000 лева, бижута от благороден метал и скъпоценни камъни на стойност приблизително около 30 000 щатски долара и още една вещ - мобилен телефонен апарат, който е закупен за близо 1 800 долара или общата стойност на предметите на посегателството възлиза на около 197 000 лева, каза Георги Чинев, ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас.

Разследващите са установили, че молдовците са влезли у нас през границата с Румъния на 2 април. След обира, на излизане от хотелския комплекс се преоблекли и отседнали на различни места, така че да не бъдат заловени.

Според защитата на обвиняемите не е доказано, че са имали оръжие.

Няма доказателства приложени, че има проектил и рикошет. Не са открити в стаята, където е стреляно. При автоматичен пистолет, хвърля гилзата. Къде е гилзата, къде е проектилът, който се е забил в стената, заяви Тодор Недялков, адвокат на обвиняемия Владимир.

Отказали са да дават обяснения и двамата обвиняеми. Все още не са изложили своята версия, каза Виктор Паскалев, адвокат на обвиняемия Виталий.

Има данни, че моя подзащитен се е познавал с пострадалия, допълни Тодор Недялков, адвокат на обвиняемия Владимир.

Според разследващите обирът е целенасочен, но не са ясни причините. Съседи на обрания украинец не знаят да се е занимавал с незаконни действия.

Украинецът, заедно със семейството си, вече живее на друг адрес. А обвиняемите могат да получат наказание "лишаване от свобода" до 20 г. или доживотен затвор.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварено движение и катастрофи в последния от трите почивни дни
Натоварено движение и катастрофи в последния от трите почивни дни
УЕФА отстрани руските отбори от евротурнирите
УЕФА отстрани руските отбори от евротурнирите