НОВИНИ

"Пазители на православието" - изложба представя 100 художници от 12 държави

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 02.05.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

100 художници от 12 държави са представени в третата поредна изложба-конкурс за картини с исторически сюжети. Тази година темата, обявена от организаторите от "Исторически парк", е "Пазители на православието". Посетителите на парка могат да разгледат творбите до 29 май.

Вярата, вътрешното усещане за Бог, търсенето на Спасителя и спасението обединяват картините в изложбата "Пазители на православието".

Сюжетите, техниката и авторският поглед са различни, но внушението, че душата има нужда от своя пътеводна светлина е общо.

В картините се преплитат библейски сюжети и истории от нашето минало като тази за девойките от Калиакра и за Свети Михаил воин Български, лица от притчите и от съвременността.

А Маргарита Иванова ни връща с житието на Свети Иван Рилски към духа на старите манастирски книги. Така всеки може да открие и нещо ново за себе си и за вярата, казва вдъхновителят на изложбата Ивелин Михайлов.

Вярата е всичко. Първо когато човек вярва, той се освобождава от страха. А когато един човек няма страх, той може да действа наистина свободно. И не на последно място вярата премахва завистта, премахва омразата, всичките тези лоши чувства, обяснява Ивелин Михайлов, изп. директор, "Исторически парк".

Не само професионално жури, но и публиката може да оценява представените картини до 29 май.

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен участва в инициатива за превенция на сърдечни заболявания
Кристиан Ериксен участва в инициатива за превенция на сърдечни заболявания
Интерактивно изложение събира иновативни училища в София
Интерактивно изложение събира иновативни училища в София