НОВИНИ

Освободиха ръководството на "Български пощи" заради кибератаката (обобщение)

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:49, 03.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководството на "Български пощи" беше освободено заради слаби финансови резултати и хакерската атака от средата на април. Това съобщи вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Идеята е дружеството да бъде "спасено и извадено от кома". Утре ще бъде обявено временното ръководство до провеждането на конкурси.

През миналата година загубите на "Български пощи" възлизат на 13 милиона лева, въпреки че бизнес планът на дружеството е бил за печалба от 100 000 лева. Това съобщи Калина Константинова и допълни, че правителството на ГЕРБ е водило "Български пощи" към фалит.

"Като принципал на БП днес поисках оставките на изпълнителния директор и на целия състав на Съвета на директорите на "Български пощи". Твърдо сме решени да спасим дружеството, да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21-ви век.

В отговор на коментара на вицепремиера, от ГЕРБ заявиха, че държавата няма задължения да финансира цялостно "Български пощи", с изключение на три конкретни дейности - договора за Универсалната пощенска услуга, разпространението на печата и изплащането на пенсиите. От ГЕРБ уточняват, че тези задължения са били изпълнявани стриктно и регулярно.

Вицепремиерът Константинова за "Български пощи": Циркулират абсолютни лъжи и 100% фалшиви новини

Хакерската атака срещу "Български пощи" на 16 април е била стратегическа и добре планирана, смята председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"Агенцията знаеше за нея 12 часа по-рано, предупредихме "Български пощи", но оттам отказаха помощ с мотива, че се справят сами с проблема", обясни Тончев.

Според него една от възможните причини за кибератаката е конфликтът между Русия и Украйна. Това бе потвърдено и от IT специалиста и съветник в кабинета Васил Величков.

"Всички инструменти, които са използвани за заобикаляне на защита и проникване в сървъра, са концентрирани в Руската федерация. Това, разбира се, по никакъв начин не доказва на 100%, че са намесени непременно руските служби", каза Величков.

До момента "Български пощи" са възстановили изпращането и получаването на международни пратки и изплащането на пенсиите. Това, което все още не може да бъде възстановено, е проследяването на пратки вътре в страната и плащането на сметки в пощата.

Голяма част от данните на "Български пощи" е безвъзвратно изгубена, съобщи Калина Константинова. Тя не се ангажира със срокове, в които дружеството ще възстанови изцяло функциите си.

***

След 18.00 ч. днес стана ясно, че "Български пощи" са възстановили плащането на сметки за ток към енергоразпределителното дружество EVN в 360 от 543 локации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков: До края на юни строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено
Петков: До края на юни строителството на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено
От деца до 60-годишни жени във фестивала на мажоретките във Велико Търново
От деца до 60-годишни жени във фестивала на мажоретките във Велико Търново