НОВИНИ

Властта поиска оставката на ръководството на "Български пощи", кибератаката носи руски почерк

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
13:00, 03.05.2022
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
живо калина константинова поискала оставката ръководството български пощи
Слушай новината

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че е поискала оставката на цялото ръководство на "Български пощи". По думите ѝ дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на "Български пощи", така и от бившите управляващи от ГЕРБ.

Преодоляването на хакерската атака в "Български пощи" все още е в процес, но най-съществените услуги вече са възстановени, обявиха от екипа на Константинова. В момента тече изчистване на сървърите на всички компютри и системи в клоновата мрежа на "Български пощи".

Към момента в "Български пощи" функционира изплащането на пенсиите и международните пратки. До дни се очаква да заработят и паричните преводи. Засега няма индикации да са изтекли лични данни. Част от архива на "Български пощи", обаче, вероятно ще бъде загубена.

Вирусът, с който са атакувани "Български пощи", носи почеркът на Руската федерация, обявиха от екипа на Константинова. Той е кодиран така, че да не може да работи в Русия или държави от бившия СССР. Освен това всички инструменти са компилирани чрез софтуера Делфи, често употребяван в Руската федерация. Това, разбира се, не доказва на 100% руско участие в атаката, уточниха от екипа на вицепремиера по ефективно управление. Допълниха, че подобни атаки в скоро време са направени и срещу пощите на Гърция и Нидерландия.

Хакерската атака е направена от чужбина, а ръководството на български пощи е допуснало забавяне от 6 часа, в които не са били изпълнени препоръките за прекъсване на свързаността на всички сървъри с интернет. Така вирусът се е разпространил навсякъде, достигайки и до архивите, стана още ясно на брифинга.

Има данни за хакерски атаки и към други държави, които обаче са били неуспешни и в никакъв случай не биха достигнали подобен мащаб като този при "Български пощи", каза председателят на ДАНС Пламен Тончев.

При кибератаката първоначално ръководството на "Български пощи" е отказало предложението за помощ от ДАНС. Впоследствие ДАНС със съдействието на Министерство на електронното управление и МВР са предприели действия за максимално бързо възстановяване на основните услуги на пощите, каза председателят на ДАНС Пламен Тончев.

"Български пощи не са включени като стратегически обект за национална сигурност и не са от компетенциите на ДАНС. Въпреки това, сме предприели действия за възстановяването им след хакерската атака заради важните социални функции, които изпълняват", каза Тончев.

Той посочи, че има външни и вътрешни причини, които са позволили разгръщането в такъв мащаб на кибератаката срещу "Български пощи". На фона на несигурната геополитическа обстановка в интернет са се появили за свободно ползване много инструкции за осъществяване на кибератаки, които се ползват както от двете страни във войната, така и от криминални контингенти. Системното неглижиране на киберсигурността на "Български пощи" също е спомогнало за случилото се.

"Български пощи" е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас - разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места, което е 6 пъти по-голям ресурс от лидера на пазара на пощенски и куриерски услуги, заяви вицепремиерът Константинова.

Въпреки това "Български пощи" има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%, отбеляза тя.

Дружеството е осигурявало търговски услуги, от които е излизало на загуба. За разносването на рекламни брошури, например, "Български пощи" са получили 1 млн. лв., а са похарчили 5 млн. лв., посочи Константинова и попита защо ръководството е на поста си вече 6-а година при тези лоши резултати.

"Никой не би държал на тази ръководна позиция хора, които губят пазарен дял в момент, в който пазарът расте с 30% на година. Твърдо решени сме да спасим "Български пощи" и да работим за това да изчистят името си и да влязат в 21 век", посочи Константинова.

Тя допълни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложен проект за модернизация на "Български пощи" за 100 млн., което представлява най-голямата инвестиция, правена в дружеството през последните години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно и дъждовно до края на деня
Облачно и дъждовно до края на деня
Започна делото срещу Нено Димов
Започна делото срещу Нено Димов