НОВИНИ

Над 100 семейства са измамени от фирма, която купува лавандула

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 03.05.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Трета година измамени земеделци от Югозападна България чакат да им изплатят парите за предадената лавандула. Засегнати са около 100 семейства от района на Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча, на които три фирми дължат около половин милион лева. Някои от производителите дори са осъдили некоректните фирми, но все още не са получили нито лев.

Заради ниските изкупни цени на тютюна и несигурността в този сектор, през последните години земеделците от Сатовча и Гоцеделчевско, започват да търсят други алтернативи. През 2017 и 2018 година много семейства са подлъгани да засадят лавандула – отглежда се доста по-лесно, а няколко фирми изкупвачи им обещават добра печалба.

"В началото – първата, до известна степен и втората година, вървеше нормално. Явно това е било целта на фирмите, един вид на жаргон казано да зарибят производители на лавандула и след това посетиха крайно некоректно. Това са фирми от района на Стара Загора, една фирма от Бургас. Крайно некоректно постъпиха. Около 500 000 лева откраднаха от производителите на лавандула и вече втора година върви – трета година как няма никакъв резултат", каза Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча.

Семейството на Емине Шкодрова е сред първите излъгани. Не са получили нито лев от дължимите над 21 000 лева, разказа тя.

"Ние 2017 г. от близкото съседно село Вълкосел разбрахме, че лавандулата в крайна сметка се гледа много лесно и наистина е така, защото там първоначално се влагат пари, средства и т.н., но след това и трябва само едно поливане така да се каже. И дойде въпросния Акъ Каплан, взе нашата лавандула тогава, която беше, просто изкара една част от парите и я плати все едно плаща сладолед или хляб. Хората, разбирайки, че всичко е просто и елементарно, решиха да се доверят на този човек", казва Емине.

Следващата година десетки семейства заменят тютюна с лавандулов разсад.

Хората многократно са търсили Акъ Каплан от село Александрово, който е собственик на една от фирмите, изкупили, но незаплатили лавандуловия разсад.

"Каза, че след 20 дни, защото имал временни затруднения, докато прекарал тировете през Турция. Първо станаха 20 дни, след това 1 месеца, след това 2 месеца, 3 месеца, година, 2 години. След това ние решихме да заведем жалба в Районната прокуратура в Гоце Делчев, те си я бяха изместили в Следствена служба в Благоевград. Хората отидоха, свидетелстваха и не знам защо тази Следствена служба прекратява делото срещу неизвестен извършител, след като ние знаем кой е извършителят и на тях също сме казали. Знаем дори къде живее, знаем, че в с. Александрово той има магазин, знаем му телефоните, фамилията, всичко. Преди година или две преди 2017г. в Северна България е направил такъв удар, какъвто направи сега при нас", казва Емине.

До излъчването на този репортаж не успяхме да се свържем с въпросната фирма. А земеделците, които протестираха мирно преди години, сега обмислят нови протести, дори блокиране на границата. Надяват се да получат съдействие и помощ от държавата. Сигнализирали са и Европейската прокуратура за този случай.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на пловдивски квартал излязоха на протест срещу презастрояването
Жители на пловдивски квартал излязоха на протест срещу презастрояването
Tомова започва срещу квалификантка в Германия, Терзийска отпадна в пресявките
Tомова започва срещу квалификантка в Германия, Терзийска отпадна в пресявките