Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Атанас Славов: "Демократична България" е за помощ с оръжие

от БНТ
19:38, 03.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

"Демократична България" ще гласува "за" оказване на военна помощ за Украйна, заяви в "Още от деня" депутатът Атанас Славов.

"Позицията на "Демократична България" е най-ясна, тъй като от самото начало на конфликта ние защитавахме тезата за оказване на военно-техническа помощ. Внесохме проектно решение преди повече от месец, на 1 април. Нашата позиция е ясна, константна и последователна“, обясни Славов.

Формулировката, която сме използвали, е военно-техническа, защото тя е по-широка в определен смисъл. Дава възможност както да ремонтираме различни машини, които използват украинците, имаме заводи, които да свършат тази работа, така ако преценим, да предоставим директно и оръжие – леко, тежко, боеприпаси. Тази формулировка е достатъчно удачна, тя е консултирана с експерти, преди да я предложим, допълни той. И подчерта, че не очаква БСП да подкрепи проекта за решение за оказване на военна помощ, но очаква да останат в правителството.

"Коалицията не е събрана само за предоставяне на военна помощ на Украйна, което е ключово важно и приоритетно, но има още много неща, които да свърши това управление".

Славов поясни, че „утре ще се гласува решение, което дава широк мандат на правителството да прецени заедно с Украйна от каква точно помощ има нужда“.

"Дали ще изнасяме боеприпаси, леко, тежко оръжие или ще ремонтираме танкове – това е въпрос на ниво изпълнителна власт. Народното събрание не може по дефиниция да се меси в тази конкретика“.

Заяви, че България не трябва да се отклонява от членството си в ЕС и НАТО.

"В парламента утре ще видим доста по-широко мнозинство от това, което е коалиционното. Бих го определил като евроатлантическо. Мнозинство, което да не се отклонява от стратегическите за държавата въпроси - членството в ЕС и НАТО, особено на фона на политически сили – в парламента и извън него, които искат да ни отклонят от този път. Затова е важно да потвърдим нашето място в тези цивилизационни съюзи. "Демократична България" е за помощ с оръжие", подчерта още Славов.

"Ние имаме един от най-развитите военно-промишлени комплекси в Централна и Източна Европа. Нашите предприятия могат да работят, укрепвайки мира, подпомагайки държавата, която е нападната, да отблъсне атаката на агресора. И не виждам нещо неморално и некоректно в това", каза Атанас Славов.

Той заяви също, че за България е изключително важно да се възползва от възможностите за подмяна на старото въоръжение, за модернизация на армията и за инвестиции в ново въоръжение по натовски стандарти.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учредиха нов Клуб за приятелство между България и Северна Македония
Учредиха нов Клуб за приятелство между България и Северна Македония
Лала Крамаренко спечели турнир в Русия, Ирина Винер разкритикува новите правила
Лала Крамаренко спечели турнир в Русия, Ирина Винер разкритикува новите правила