НОВИНИ

Атанас Славов: "Демократична България" е за помощ с оръжие

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 03.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

"Демократична България" ще гласува "за" оказване на военна помощ за Украйна, заяви в "Още от деня" депутатът Атанас Славов.

"Позицията на "Демократична България" е най-ясна, тъй като от самото начало на конфликта ние защитавахме тезата за оказване на военно-техническа помощ. Внесохме проектно решение преди повече от месец, на 1 април. Нашата позиция е ясна, константна и последователна“, обясни Славов.

Формулировката, която сме използвали, е военно-техническа, защото тя е по-широка в определен смисъл. Дава възможност както да ремонтираме различни машини, които използват украинците, имаме заводи, които да свършат тази работа, така ако преценим, да предоставим директно и оръжие – леко, тежко, боеприпаси. Тази формулировка е достатъчно удачна, тя е консултирана с експерти, преди да я предложим, допълни той. И подчерта, че не очаква БСП да подкрепи проекта за решение за оказване на военна помощ, но очаква да останат в правителството.

"Коалицията не е събрана само за предоставяне на военна помощ на Украйна, което е ключово важно и приоритетно, но има още много неща, които да свърши това управление".

Славов поясни, че „утре ще се гласува решение, което дава широк мандат на правителството да прецени заедно с Украйна от каква точно помощ има нужда“.

"Дали ще изнасяме боеприпаси, леко, тежко оръжие или ще ремонтираме танкове – това е въпрос на ниво изпълнителна власт. Народното събрание не може по дефиниция да се меси в тази конкретика“.

Заяви, че България не трябва да се отклонява от членството си в ЕС и НАТО.

"В парламента утре ще видим доста по-широко мнозинство от това, което е коалиционното. Бих го определил като евроатлантическо. Мнозинство, което да не се отклонява от стратегическите за държавата въпроси - членството в ЕС и НАТО, особено на фона на политически сили – в парламента и извън него, които искат да ни отклонят от този път. Затова е важно да потвърдим нашето място в тези цивилизационни съюзи. "Демократична България" е за помощ с оръжие", подчерта още Славов.

"Ние имаме един от най-развитите военно-промишлени комплекси в Централна и Източна Европа. Нашите предприятия могат да работят, укрепвайки мира, подпомагайки държавата, която е нападната, да отблъсне атаката на агресора. И не виждам нещо неморално и некоректно в това", каза Атанас Славов.

Той заяви също, че за България е изключително важно да се възползва от възможностите за подмяна на старото въоръжение, за модернизация на армията и за инвестиции в ново въоръжение по натовски стандарти.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учредиха нов Клуб за приятелство между България и Северна Македония
Учредиха нов Клуб за приятелство между България и Северна Македония
Лала Крамаренко спечели турнир в Русия, Ирина Винер разкритикува новите правила
Лала Крамаренко спечели турнир в Русия, Ирина Винер разкритикува новите правила