НОВИНИ

Войната: Руската армия поднови щурма срещу "Азовстал", нови обстрели и в Одеса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 03.05.2022
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

За поне 10 убити и 15 ранени при руски удар срещу коксохимически завод в украинския град Авдеевка в Донбас, съобщава местният губернатор.

Русия започна щурм срещу последната украинска крепост в Мариупол - металургичния комбинат "Азовстал" - след провал на примирието в района. Там остават блокирани около 200 цивилни, въпреки договорена евакуация с посредничеството на ООН. Продължават и ударите срещу друго стратегическо място - Одеса. 15-годишно момче е загинало, друго дете е било ранени при руски ракетен удар срещу пристанищния град, съобщават местните власти.

Според руската страна украинските сили при Мариупол са използвали примирието за да заемат нови стрелкови позиции и сега е в ход унищожаването на тези позиции. През нощта руски самолет е бомбардирал металургичния комбинат, твърди източник от батальона "Азов".

  • Жители на Киев се събраха на мирен протест с настояване да бъдат осигурени хуманитарни коридори за извеждане на блокираните цивилни и военни от "Азовстал".

Останалите в Мариупол жители губят надежда за бъдещето на града

Руска ракета е поразила сграда в Одеса, в която са се намирали пет души, включително 15-годишната жертва, обявиха местните власти. При обстрела е унищожен покривът на православна църква. Пристанищният град е смятан за голям културен център и от двете воюващи страни, но пред последните седмици няколко пъти стана мишена на руски обстрели.

При атаките бил ударен оръжеен склад, обяви руската армия.

"Високоточни ракети "Оникс" поразиха логистичен център на военно летище край Одеса, използвано за доставки на чуждестранни оръжия. Унищожени са хангари с дронове "Байрактар", както и ракетни системи и муниции, доставени от Съединените щати и европейски страни", съобщи Игор Конашенков - говорител на МО на Русия.

Нарастват опасенията, че конфликтът ще обхване и проруския сепаратистки район Приднестровие, където през последните дни имаше няколко инцидента. Наблюдатели виждат риск Русия да нахлуе и оттам да атакува Одеса или да поиска ултимативно федерализация на Молдова, отдръпване на страната от Запада и официален статут на руския език.

Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?

Блокирани с мини черноморски пристанища и нараснало търсене заради завръщане на бежанци след края на бойните действия създават недостиг на гориво в Украйна. Затворени са половината от общо 7 хиляди бензиностанции в страната.

"Карам хранителни стоки до отдалечени магазини, защото хората трябва нещо да ядат. Карам и до преди окупирани територии като Бородянка, Макаров, Овруч и Малин, където имаше боеве. Магазините вече отварят, защото хората се нуждаят от храна", обясни Микола - шофьор на хранителни стоки.

Заради руските нападения украинското правителство предислоцира запасите в множество по-малки обекти и уверява, че засега количествата за армията са гарантирани.

Британското правителство обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 300 милиона паунда. Москва призова Запада да окаже влияние върху Украйна за спиране на жестокостите в Донбас и да спре въоръжаването на Киев.

  • Британският премиер Борис Джонсън се включи в заседанието на украинския парламент чрез видеовръзка.

Снимки: БГНЕС, БНТ

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?
Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?
Марк Уебър не отписва Люис Хамилтън от битката за титлата във Формула 1
Марк Уебър не отписва Люис Хамилтън от битката за титлата във Формула 1