НОВИНИ

Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?

Александър Марков
от Александър Марков
20:38, 03.05.2022
Чете се за: 05:47 мин.
Европа
Слушай новината

Войната в Украйна постави на фокус въпроса за Приднестровието. Преди дни в отцепилия се от Молдова проруски регион беше атакувано Министерството на вътрешните работи и взривени - две антени, излъчващи руски радиопрограми.

Западни разузнавателни агенции предупреждават, че дестабилизацията на региона може да бъде използвана от руските сили за атака срещу Одеса от две посоки.

Изминалите пет дни и случилото се в Приднестровието отново обърнаха вниманието на обществеността към този регион.

Няколко акта на терор в непризнатата Приднестровска Молдавска република дадоха основание на западни официални лица и анализатори да твърдят, че Русия ще се опита да предизвика нестабилност в региона с цел да осъществи нападение срещу Одеса от две посоки: Приднестровието, където има 1500 души руски мироопазващ контингент още от войната през 92-а, и от Крим.

В района, както знаем, има огромна българска общност - хора, които пострадаха от войната в началото на 90-те, когато регионът обяви независимост от Молдова.

Стотици жители на Приднестровието напускат региона. Военни гранично-контролно пропускателните пунктове проверяват всички: между градове и села, влизащи и излизащи от град Тираспол, обявен за столица на непризнатата република.

С толкова много пропускателни пунктове хората са разстроени. Но предвид обстановката правителството със сигурност ще мобилизира всичките си ресурси, за да ни защити, за да опази това място и да не допусне провокации.

В региона, който граничи с Украйна и в който живеят руснаци, украинци, българи, молдовци, преди дни беше нападната сградата на Министерството на вътрешните работи, по която неизвестни лица стреляха с гранатомети. Властите съобщиха, че дронове са обстрелвали военни складове. Бяха взривени и две антени, предаващи руски радиостанции.

Опашки от коли на границата с Приднестровието

След тези нападения по-строгите мерки за сигурност са правилни и необходими.

Веднага след атаките в Приднестровието президентът на Молдова Мая Санду свика Съвета за сигурност, чийто заключения бяха, че атаките са дело на паравоенни фракции, които целят да всеят напрежение в региона.

"Анализът ни показва, че има напрежение между различни фракции в региона, заинтересовани от дестабилизация на ситуацията. Това прави Приднестровието уязвим", каза Санду.

Според президента на т.нар. Приднестровска молдавска република Вадим Красноселски, извършителите са от Украйна. Западни анализатори смятат, че напрежение в региона би било удобен повод Русия да се намеси, за да осъществи втора ос на нападение оттам към Одеса.

Войната в Украйна: Заплаха за Приднестровието в Молдова

"Виждате дрънкането на оръжие и типа заплахи от Путин за ефективно разширяване на конфликта. Това е нещо, което Путин със сигурност желае да направи", каза Бен Уолъс, министър на отбраната на Великобритания.

Според анализатора Игор Боцан, има вероятност Приднестровието да бъде въвлечено в атаката към Одеса.

"Основната цел на скорошните атаки в Приднестровието е Русия да задържи значителна част от украинската армия дислоцирана в Западна Украйна и да предотврати дислоцирането ѝ на изток и юг, където руските войски атакуват украинските сили", каза Игор Боцан, политически анализатор, изпълнителен директор на Асоциацията за демократично участие.

На няколко километра от Тираспол е село Паркани, където живеят хиляди българи. По думите им, ситуацията в момента е спокойна, но спомените от войната през 92-а са живи.

"Ситуацията в Приднестровието е спокойна, единствено, че се усили митницата с различни постове, се вардят да няма нови провокации, да на се въвлече и Приднестровието, и Молдова в този въоръжен конфликт", каза Фьодор Сабий, председател на българската общност в Молдова.

В Приднестровието край Колбасна е най-големият склад за муниции в Източна Европа. 20 000 тона муниции. Ако те бъдат ударени, взривът, според анализатори, ще е 20 пъти по-голям от този в Бейрутското пристанище.

"Ако, не дай Бог, се взриви този склад, на 50 км. по диаметъра няма да остане нищо живо. Това е силно опасно", каза Фьодор Сабий.

В Приднестровието има и много бежанци.

Някои от официалните лица в т.нар. Приднестровка молдавска република вече открито призовават Молдова да се присъедини към Румъния, а Приднестровието - не се уточнява накъде.

Министерството на външните работи на България призова да не се пътува до Молдова, а българите, които са там, да напуснат страната.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мистериозният хепатит при децата: Засечени са над 200 случая в 20 държави
Мистериозният хепатит при децата: Засечени са над 200 случая в 20 държави
Войната: Руската армия поднови щурма срещу "Азовстал", нови обстрели и в Одеса
Войната: Руската армия поднови щурма срещу "Азовстал", нови обстрели и в Одеса