НОВИНИ

Още над 300 души са евакуирани от Мариупол

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:09, 05.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение към Дания. Стотици хора се събраха в центъра на Копенхаген със запалени факли. Събитието, наречено "Светлина в мрака", беше организирано от две датски печатни издания в знак на солидарност с украинския народ.

Датата 4 май не е избрана случайно - на този ден датчаните отбелязват освобождението си от германската окупация. Войната в Украйна е точно толкова лоша, колкото и Втората световна, обърна се Зеленски към Дания.

Същевременно в редовното си среднощно изявление той съобщи, че 344 цивилни граждани са евакуирани от Мариупол и са на път към контролирания от Украйна град Запорожие.

Това е втора успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрели и нападения. По-рано 150 души бяха евакуирани от бункерите под металургичния комплекс "Азовстал", който е обкръжен от руски войски.

"Приключи втората фаза на нашата операция по евакуация от Мариупол. 344 души бяха успешно изведени от града и покрайнините. Много хора заминаха за Запорожие. Наш екип е в готовност да се срещне с тях. По същия начин, както 150 души бяха успешно транспортирани от "Азовстал". Всички те ще получат необходимата грижа. Говорих с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за това, което е свършено. Както и за това, което можем да направим за хората в Мариупол и защитниците на града. Няма ден в който да не работим за това. И съм благодарен на всеки, който помага", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улесняват трафика на АМ "Хемус" за предстоящите почивни дни
Улесняват трафика на АМ "Хемус" за предстоящите почивни дни
Слънце на запад, облаци на изток
Слънце на запад, облаци на изток