НОВИНИ

Пощите след хакерската атака: Опашки за писма и колети

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:50, 04.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Богдан Теофанидис временно ще поеме ръководството на "Български пощи". Това обяви в "Денят започва" вицепремиерът Калина Константинова. Той има над 10 години международен опит в областта на дигитализацията, финансите и системите за управление.

Богдан Теофанидис е новият и.д. директор на "Български пощи"

Каква беше ситуацията в пощенските клонове днес след хакерската атака?

Днес в централната поща в София нещата се случваха бавно.

Кучето на възрастния германец Хорст, който живее в столицата от 8 години дори беше обявено за изоставено пред пощата, а хората от близките магазини се обадиха за съдействие на "Екоравновесие". Оказа се, че Семи не е изоставен, а просто чака стопанина си близо час.

"Първо ми казаха, че имат проблем не може да изпратят колета. Но аз се ядосах и те ми обясниха, че мога да го пратя като препоръчана пратка", разказа Хорст пред екипа на БНТ.

И останалите клиенти не бяха доволни от обслужването. Таксата за препоръчано писмо е 2,30 лв. а при частните куриери може да достигне и 10 лв., затова и пред гишетата имаше опашки.

От "Български пощи" информираха, че поетапно се възстановява плащането на сметки към един от доставчиците на ток. От 543 локации, работата вече е възстановена в 360. В Стара Загора вече могат да се плашат сметките към кабелните оператори, а в цялата страна могат да се купуват винетки.

Възстановено е и плащането на сметки за ВиК за Варна, Добрич, Стара Загора и Перник. Проверката ни в Пловдив също показа, че и там услугата е налична.

Приемането на пратки обаче все още е проблемно.

Спасителното управление на "Български пощи" има точно тази цел, да извади пощите от миналото, да намали разходите и увеличи печалбата.

"И това е най-тъжният аспект, това са хората, които работят в пощите, това са 9000 човека, работещи бедни, средата заплата е точно 820 лв. Заради тези лоши управленски решения, заради това отношение на държавата към пощата, точно те са потърпевши във всичките аспекти", каза Калина Константинова.

До пълното възстановяване на "Български пощи" ще са нужни още няколко седмици.

Български пощи поетапно възстановяват плащане на сметки за битови потребители на EVN

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров даде само три гейма на Шварцман по пътя си към 1/8-финалите в Мадрид
Григор Димитров даде само три гейма на Шварцман по пътя си към 1/8-финалите в Мадрид
Психичноболни, хора с увреждания и деменция са настанявани заедно в домове за възрастни
Психичноболни, хора с увреждания и деменция са настанявани заедно в домове за възрастни