НОВИНИ

Сблъсъци и напрежение между протестиращи "за" и "против" военна помощ за Украйна

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:16, 04.05.2022 (обновена)
5393
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пред Народното събрание се събраха протестиращи срещу отпускането на военна помощ за Украйна. Зад сградата на парламента се събраха протестиращи, които подкрепяха отпускането на помощта. Мирна акция за опаковане на Паметника на Съветската армия с украинското знаме събра поддръжници на идеята там в късния следобяд. Там беше мястото, където се събраха и останалите два лъча на недоволство - тези, които искат България да изпрати оръжие и тези, които искат да запазим неутралитет.

Към 20.00 ч. пред Паметника на Съветската армия има две групи протестиращи с противоположни позиции, които са разделяни от полицейски кордони. Едните са "за" изпращането на военнотехническа помощ за Украйна, а другите са против.

По-рано екип на БНТ беше възпрепятстван да свърши работата си от агресивни представители на протестиращите. След обиди и физически нападки към журналистите, фоторепортерка беше откарана в болница.

Привечер протестиращи срещу изпращането на оръжие за Украйна съобщиха, че човек от техните редици е бил нападнат в подлеза на Софийския университет. Според очевидци там, са се срещнали представители на двата протеста. Към 18.30 ч. от СДВР нямаха информация за случая.

Протестиращи срещу военната помощ за Украйна блокираха движението пред НС

Протестиращи, които са против изпращането на оръжие за Украйна, се събраха по обяд пред сградата на парламента. Те блокираха движението и посрещнаха с викове "оставка" и "предатели" решението на депутатите. Присъстваха представители на партия Мир, които поискаха референдум по темата.

Протестиращи срещу войната прекъснаха инициативата по опаковане на паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

Край паметника на Съветската армия се събраха граждани в подкрепа на решение за военна помощ. Те организираха инициатива по опаковане на монумента с украински и български знамена. Контрапротесиращи от Мир обаче възпрепятстваха планираната инициатива, която ще продължи няколко дни. Стигна се до конфронтации между двете страни, при което полицията раздели двете групи.

Протест в подкрепа на изпращането на военна помощ за Украйна пред НС

По-рано днес на протест в подкрепа на изпращането на военна техника за Украйна пред служебния вход на парламента се събраха граждани, организирали се в социалните мрежи, както и представители на Гражданско движение "Боец". Те са недоволни от днешното решение на Народното събрание, което не включва военна техника за Украйна. Приемат го като неотговарящо на членството ни в Евросъюза и в НАТО. Според тях е и половинчато и е било гласувано само и само да се запази управляващата коалиция.

Във Варна пред сградата на общината се проведе пореден протестен митинг против изпращането на оръжия и военна помощ в Украйна. Участниците в митинга издигнаха плакати с надписи "Не на оръжията, не на войната", "Не искаме война".

И в центъра на Велико Търново имаше протест срещу оказването на военна помощ за Украйна, организиран от партия "Възраждане". Събралите се настояха страната ни да запаси неутралитет, за да не бъде въвлечена във военния конфликт.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) посети Бачковския манастир
Локомотив (Пловдив) посети Бачковския манастир
Надал се завърна с победа на корта, класира се за 1/8-финалите в Мадрид
Надал се завърна с победа на корта, класира се за 1/8-финалите в Мадрид