НОВИНИ

Илияна Йотова в "Още от деня": Не чух каква е нашата българска позиция за промяната в хода на войната

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 04.05.2022
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Още преди няколко дни и аз, и президентът почти предвидихме какво ще се случи днес в пленарна зала - ще бъде прието такова решение, което да удовлетворява партиите в коалицията, за да не се стига до предсрочни избори, за да не се стига до политическа криза. Ще има и неудовлетворени партии, както е видно." Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в "Още от деня" взетото днес решение НС да даде мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

По думите ѝ, като че ли има по-голям консенсус вътре в Народното събрание. Тя обаче изрази съмнение дали българите сме по-обединени по тази тема след днешната дискусия.

"Радва ме мисълта, че от много години насам парламентът заработи така, както трябва - с много разгорещена дискусия, с възможност за различни гледни точки, но всеки след това решение ще намери аргументите да защити собствената си позиция по-скоро от избирателна гледна точка. По-лошото обаче е, че не само днес в НС, но и в последните дни не чух каква е нашата, българска позиция, политическата ни позиция по отношение промяната на самия ход на войната, защото ние определено сме в един втори етап", допълни вицепрезидентът.

Тя е категорична, че след решението на САЩ да се изпрати въоръжаване за Украйна за близо 30 млрд. долара, след решението на Германия и новото решение на Франция за подкрепа на въоръжаването - това са нови обстоятелства, при които българската позиция трябва да бъде актуализирана и е нужна дискусия именно по тази тема.

"Въоръжаването на Украйна в такава степен - страна в сърцето на Европа, е безпрецедентна ситуация след 1945 година", подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът аргументира тезата си, че днешното решението на НС не е новина, като припомни, че на връщане от Киев премиерът Кирил Петков "каза същите тези тирета, които днес станаха решение на Народното събрание". Според нея тревожни са два момента:

"Първият е, че като че ли се търсеше допълнителна помощ сякаш българското правителство не е уверено докрай в себе си и не може да удържи своята позиция в НС, та трябваше специално писмо от президент на чужда държава - при това във война. И второто, че в един такъв наистина преломен момент за НС, за нас като държава, липсата на министър-председателя, на водещи министри - на отбраната, на външните работи днес, за мен е абсолютно необяснима и неоправдана", категорична е тя.

Кирил Петков: България е на крачка от договарянето на природен газ от САЩ

Вицепрезидентът Йотова се спря на новината от късните часове на днешния следобед, че вицепремиерът Василев е изявил желание за България да не важи ембаргото за руския петрол, като попита "защо тогава днес страната ни не беше спомената заедно със Словакия и Унгария от председателя на Европейската комисия, ако е вярно заявлението на вицепремиера, че още преди няколко дни, преди днешното заседание на ЕК България е поискала това".

Същото важи и за доставките на газ. Министър-председателят днес посочи, че до края на годината ще има газ и то на нормални цени. Йотова призова да бъдем реалисти и допълни, че на 18 и 19 май ЕК ще представи изключително важен документ, свързан с новата енергийна стратегия на ЕС в условията на криза и война. Тази стратегия почива на два стълба - първият е да бъде осигурен с доставки на газ следващият зимен сезон и се смята как да стане този микс на поносими цени. Освен това не е ясно как ще се компенсира недостигът чрез възобновяеми енергийни източници. "По тези въпроси не можем да говорим само теоретично", подчерта тя.

Румен Радев: Европейската перспектива на РСМ не може да се случи без гаранции за правата на българите

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира и състоялата се днес национална конференция "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония".

Тя призна, че натиск към страната ни да вдигне ветото за влизане на Северна Македония в ЕС има и това се дължи на факта, че не успяхме да сложим баланс между геополитическите интереси и геополитическите решения на ЕС и нашата малка, но много ценна българска правда по отношение на процесите в Република Северна Македония.

Такъв мащабен форум досега не е правен, това беше признато от всички участници в конференцията, каза още тя.

Що се отнася до изказването на премиер-министъра Кирил Петков, че е възможно да преместим ветото си в бъдещето, вицепрезидентът попита докога ще получаваме сигнали отвън, че България има две външни политики? "Как смятате, че стоим тогава в очите на нашите европейски партньори".

Целия разговор вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия обмислят мачовете от Бундеслигата да се излъчват безплатно
В Германия обмислят мачовете от Бундеслигата да се излъчват безплатно
Радев на конференцията за Гоце Делчев: България е подложена на натиск от Европа за еврочленството на РСМ
Радев на конференцията за Гоце Делчев: България е подложена на натиск от Европа за еврочленството на РСМ