НОВИНИ

НС даде мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:53, 04.05.2022 (обновена)
6199
Чете се за: 12:37 мин.
Политика
Слушай новината

Депутатите подкрепиха предложението на "Продължаваме промяната" за оказване на военнотехническа помощ за Украйна. Като на това предложение беше нанесена редакция от страна на ДПС.

Решението подкрепиха 200 депутати 16 бяха "против", а един "въздържал се".

"Против" гласуваха от "Възраждане" и по един депутат от ПП, БСП и ИТН. От партията на Слави Трифонов бе и единственият "въздържал се".

Парламентът дава мандат на МС да обсъди и приложи мерки, свързани с войната в Украйна, сред тях е ремонт на украинска военна техника.

В решението се вписват текстове на писмото, което украинският посланик в София Виталий Москаленко предаде в Народното събрание от президента на Украйна Володимир Зеленски. Исканията са базирани и на срещата между Кирил Петков и Володимир Зеленски.

Зеленски с писмо до Народното събрание: Ремонтирайте нашата военна техника

Окончателните текстове дават мандат на правителството в две основни направления. Първото - да задвижи цялостен пакет от мерки за преодоляване на последствията от наложените санкции, енергийната и продоволствената сигурност на България. И второто - да окаже хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна съобразно възможностите на България.

Парламентът записа и какви точно са възможностите на страната:

  • продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС;
  • помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел
  • подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
  • осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;
  • засилване на енергийното сътрудничество - в частност доставките на електроенергия и природен газ;
  • ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България;
  • продължаване на доставките на хуманитарна помощ - дрехи, лекарства и хранителни стоки.

След гласуването БСП дадоха брифинг, на която заявиха, че решението е важно постижение, защото няма да се изнася оръжие за Украйна. Те заплашиха да напуснат коалицияата, ако се стигне до износ на оръжие. Решението на НС се оказва приемливо и за левицата и на този етап коалицията е стабилна.

Вижте повече от дебатите ТУК

В началото на дебата беше обявено, че в парламента е постъпило писмо от посланика на Украйна, според което от страната ни се иска да продължи да подкрепя Киев за присъединяване в Европейския съюз, да оказва помощ на бежанците от войната, да осигури износ на украинско зърно през пристанище Варна, да засили енергийното сътрудничество между двете страни, да ремонтира украинската военна техника и да оказва хуманитарна помощ като предоставя лекарства, храни и дрехи.

От "Продължаваме промяната" представиха своето предложение.

"След като Путин врътна кранчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. Народните представители от "Продължаваме промяната" ще гласуват по съвест за решението за военно-техническа помощ. Но като вносител правя следното редакционно предложение за изменение на текста и добавяне на думата "военно" преди техническа, както и махане на думите "за защитни цели" и добавяне на писмото от украинския посланик. Според писмо с входящ номер АД247226004 от посланика на Украйна и съобразно възможностите на Република България", каза Атанас Михнев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ настояха, че страната ни трябва да има ясна позиция, че предоставя военна помощ на Украйна и обвиниха мандатоносителя в лицемерие.

"Срамота е управляващата коалиция да притиска държава, която се намира и нейното представителство в България дипломатическо, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми. Срамота е", каза Даниел Митов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Своето предложение представиха и от "Демократична България".

"Проектът за решение, който ДБ представи още на 1 април, след като на 30.03 отчете декларация от парламентарната трибуна, акцентира върху това, че България като член на двата ключови съюза за нашата сигурност и развитие ЕС и НАТО има определени ценности и политически ангажименти. Именно в израз на тези ангажименти и в подкрепа на каузата, справедливата кауза на украинския народ, Ние не можем да направим друго освен да предоставим, наред с хуманитарната, финансовата помощ и военна и военнотехническа помощ на Украйна. Затова нашето настояване е не просто да изпълним това, което е поискано от Украйна, а да дадем широк мандат и това е логиката на проекта, който ДБ е представила", каза Атанас Славов, депутат от ПГ на "Демократична България".

За по-ясен ангажимент за военна помощ настояха и от "Има такъв народ"

"Хора като нас губят живота си в Украйна. Много е лесно, уважаеми лидери на политическите партии, докато стоите удобно в меките си кресла, да разсъждавате как ви изглежда войната. Друго е обаче да я видите на живо. Там на място. Знам, че някои от вас го правят, за да спасят собствените си кожи, други го правят, за да съхранят електоратите си", каза Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

От БСП подкрепиха предложението на "Продължаваме промяната" въпреки допълнението "военнотехническа" помощ, с аргумента, че предоставянето на оръжие на Украйна е неприемливо, защото то ще се използва срещу хора.

"С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, без в същото време да се поставя под съмнение нашата солидарност с украинския народ и принадлежността ни към ЕС и НАТО. Ние бихме предпочели НС да не се занимава с тези въпроси по този начин и на този етап. Но след като сме на този етап, желателно е да запазим единството на коалицията и ние сме готови да подкрепим предложения от ПП проект, пак подчертавам с направените допълнения", каза Кристиян Вигенин, зам.-председател на Народното събрание.

От "Възраждане" очаквано се обявиха против предложението за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

"Една част от нашия народ, 84% по думите на самия министър-председател, не е съгласна с водената от правителството и голямата част от присъстващите тук народни представители политика. Искам да припомня един много добре известен факт - когато едно правителство тръгне срещу интересите на своя народ, то вече не представлява своя народ. То представлява някого другиго. Който държава нареждания. Някой, който дава инструкции, но не и тези, да ги наречем, пак използвайки думите на нашия министър-председател, 84%. От тази гледна точка и с оглед на случващото се в момента вече няма спор, че страната ни не се управлява от българско правителство, управлява се от нещо, което повече напомня екстремистка групировка. Това правителство иска война. Нека бъдат гласувани тези предложения в парламента. Щом правителството иска тази война, то ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем", каза Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Думите на Костадин Костадинов предизвикаха отговор от "Продължаваме промяната".

"Днес медии, тролове и политици-чуждопоклонници, включително тук, в Парламента, денонощно ни плашат. Плашат ни, че ще бъдем въвлечени във война. Преди да решим каквото и да било днес, трябва тези, които плашат хората, да отговорят на няколко прости въпроса. Първо, кой нападна независима държава в центъра на Европа с пълномащабна война и избива жени и деца, унищожава жилищата, болниците, училищата, заводите и инфраструктурата им. Кой направи от 5 млн. европейски граждани бежанци? Кой мародерства и краде от избитите хора телевизори, перални, ютии, миксери? Второ - кой ни обяви за неприятелска държава, много преди да сме взели решение за предоставяне на военна помощ? Кой ни спря доставките на газ в грубо нарушение на договора? И най-важно - нека тези, които ни плашат, да кажат ясно от кого точно се страхуваме? Коя е тази държава, която ни заплашва с война? Защо онези, които ни плашат с нея, не я назовават? Братска Русия ли е това? Братска Русия ли ще ни нападне?", каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

От ДПС няколко пъти настояха представители на кабинета да се явят в пленарната зала.

"Да се обадите на министъра на отбраната, на министъра на външните работи, министъра на финансите и на премиера да дойдат незабавно тук, да използват времето за почивката за път, защото това е темата на темите. Няма как по тази тема да отсъстват въпросните министри и министър-председателя", каза Хамид Хамид, депутат от ДПС.

"Това решение, които би трябвало да бъде проект на Министерски съвет, но не е и в правителството, няма консенсус, опозицията ще вземе решението в НС и по същество решението представлява "вот на недоверие" на този най-слаб кабинет от 90 година насам", каза Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

От ГЕРБ предложиха решение, което да бъде подкрепено и от управляващите и от опозицията.

"Ние продължаваме да ви призоваваме да гласувате за решението, което всъщност позиционира България стратегически и дава възможност да бъдат модернизирани нашите отбранителни способности. А именно да предоставим истинска военна помощ на Украйна, да се отървем от ръждясалите съветски железа и да започнем преговори с нашите съюзници, така че да бъдат предоставени отбранителни способности, които да бъдат модерни и съвместими със стандартите на НАТО", каза Даниел Митов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

И от "Демократична България" настояха за мандат, който да позволи на правителството да взима решения, които отговарят на динамиката на ситуацията.

"Нашият призив е, подкрепете ясен мандат, широк - не ограничен, който изразява готовността на България, а не отговаря просто на някакво писмо на Украинския посланик", каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

След шест часа дебат предложенията на ГЕРБ - СДС и на "Демократична България" бяха отхвърлени. Подкрепата на 200 от депутатите получи предложението на "Продължаваме промяната". Против бяха само от "Възраждане".

По темата работиха: Иво Никодимов, Десислава Маркова и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта
Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта
Кметът на Варна: Връщането на бюджета, би блокирало дейностите в града
Кметът на Варна: Връщането на бюджета, би блокирало дейностите в града