НОВИНИ

НДК е домакин на конференция за добросъседските отношения със Северна Македония

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:53, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската перспектива на Северна Македония не може да се случи без гаранции за правата на българите, каза президентът Румен Радев по време на национална конференция в памет на Гоце Делчев в София. На днешния ден се навършват 119 години от гибелта на най-известният лидер на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Вижте и още във включването на Елиана Димитрова.

Конференцията е под надслов "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония" и е под патронажа на президента Румен Радев. Събитието беше излъчвано пряко по БНТ1 и БНТ4.

"Големият въпрос, който стои пред българската политика, пред нашето общество, това е кога България ще даде съгласие за начало на преговорния процес? Винаги съм твърдял, че това трябва да бъде след като се промени Конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите част от народа. Аз разбирам проблемите във вътрешната политика на нашата съседка. Ако парламентът на страната няма политическата воля, ако управляващите нямат политическата воля да демонстрират съгласие с Копенхагенските критерии за членство - тогава за каква национална цел говорим у нашата съседка да се стреми към ЕС? Според мен това ще бъде ясен знак - категорична заявка, че да, ние сме готови да бъдем член на този ЕС", заяви президентът Румен Радев.

"Основополагащо е нежеланието им да приемат определението обща история, фиксирано в самия договор за приятелство и добросъседско. Така се охранява неприемливата за България линия на интерпретация на миналото. Линия на образование и моделиране на обществените нагласи, в духа на антибългарския македонски национализъм. Подчертавам национализъм", заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как е решено кой да бъде евакуиран от "Азовстал"?
Как е решено кой да бъде евакуиран от "Азовстал"?
Реал Мадрид и Манчестър Сити определят втория финалист в ШЛ
Реал Мадрид и Манчестър Сити определят втория финалист в ШЛ