НОВИНИ

Румен Радев: Европейската перспектива на РСМ не може да се случи без гаранции за правата на българите

живо радев европейската перспектива рсм случи без гаранции правата българите
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива и е стратегическа цел за българската държава. Интеграцията на югозападната ни съседка, обаче, няма как да се случи без преди това да се гарантират правата на българите в Северна Македония и да се спре езика на омразата.

Тази позиция стана ясна от словото на президента Румен Радев на откриването на конференцията „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

Според държавния глава България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания срещу фалшификациите на историческата истина, за да разясним истината в контрапункт на изнасянето на македонизма зад граница.

Форумът е под патронажа на държавния глава и се провежда в деня, в който отбелязваме 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

Благоевград отбеляза 119 години от смъртта на Гоце Делчев (СНИМКИ)

Държавният глава заяви, че е налице натиск върху България от страна на международните ни партньори и европейските институции, за да промени своята позиция по отношение на Република Северна Македония, включително и на фона на войната в Украйна, която се използва като аргумент за незабавна интеграция на РСМ в ЕС, дори с цената на тежки компромиси от наша страна в името на стабилността на Европа.

„Като президент не мога да направя компромис с правата на македонските българи, защото тяхното равноправие заедно с другите народи трябва да бъде гарантирано в Конституцията на Република Северна Македония и това е категорична бариера за прекратяване на процесите по дебългаризация в РСМ. Не мога да направя компромис с нашата история, нашето културно-историческо наследство и идентичност. Не мога да приема, че младото поколение в нашата приятелска съседка се възпитава в дух на омраза към българите и всички българско. Няма как да го приемем, защото сме отговорни към бъдещето на нашите две страни и техните отношения. Не мога да направя компромис и с отговорността на България като демократична държава към бъдещето на ЕС.“, категоричен бе държавният глава.

Президентът изтъкна, че България държи да реши спорните си политически въпроси със Северна Македония преди началото на преговорите за членство в ЕС, защото има много случаи в отношенията ни от последните десетилетия, в които българското доверие не е било оправдавано от страна на Северна Македония.

"Промяната на конституцията и вписването на една думичка – българи, редом с другите държавотворни народи, означава че приемаш европейската идея. Казват, че сега не могат да го направят, защото нямат мнозинство от 2/3 в северномакедонския парламент, което да одобри това. Извинявайте, но ако парламентът няма воля да изпълни Копенхагенските критерии за членство в най-важната им част - човешки права и недискриминация, тогава за каква национална цел говорим нашата съседка да стане страна от ЕС?", попита президентът Радев.

Държавният глава предупреди, че нерешаването на политическите въпроси между двете страни блокира и обмена във всички останали сфери.

"Прекрасно е, че енергичните нови премиери на двете държави поеха инициативи за надграждане на приятелските отношения, но искам да видя график не само на икономическото и културно сближаване, но и на решаването на политическите въпроси. Защото, ако не ги решим, всички усилия ще отидат на заден план", каза президентът.

Президентът призова Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на САЩ във връзка с проекторезолюцията, която предвижда септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската култура, език и наследство

Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. В него участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада. Модератор на събитието беше журналистът от БНТ Бойко Василев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че през годините българската държава е загубила много възможности за по-голяма активност в отношенията със Северна Македония и не е успяла да обясни своята позиция на европейските си партньори.

“Не можем да направим крачка назад от правата на македонските българи. Ако дръзнем да направим компромис с човешките права, върху които е изграден Европейският съюз, нямаме място в европейското семейство”, подчерта Илияна Йотова.

Като изключително грешни определи тя призивите България са свали ветото и проблемите да се решават в процеса на преговорите за еврочленство.

“Практиката сочи, че ако една държава влезе с проблемите си в ЕС, те се задълбочават”, заяви вицепрезидентът.

Йотова приветства създаването на Български национален културен институт, който по думите ѝ ще върне мястото на България в световния културен пъзел.

"Много са гласовете, които делят героите на наши и чужди. На днешната паметна дата, когато отдаваме почит на Гоце Делчев, трябва отново ясно да прозвучи – героите принадлежат на народа, за който дадоха най-скъпото – живота си. Кой е герой, е казал народът”, посочи още вицепрезидентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мемфис изравни серията с Голдън Стейт
Мемфис изравни серията с Голдън Стейт
Руска олимпийска шампионка, родена в Украйна, замина да работи с ансамбъла на Китай
Руска олимпийска шампионка, родена в Украйна, замина да работи с ансамбъла на Китай