Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Половин година след пожара в блок в Благоевград - защо семействата не могат да ремонтират домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 04.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Половин година след големия пожар в жилищен блок в благоевградския квартал „Струмско", все още част от семействата не могат да се завърнат в апартаментите си.

Хората от блока успяха със собствени средства и с помощта на дарители да възстановят част от уврежданията, които нанесе пожарът. Поправена е електрическата инсталация, асансьорът и е сменена водосточната тръба, както и мръсният и чистият канал.

Обаче големият проблем за хората, които живеят на 7-я и 8-я етаж, е че очакват повторно да бъде обследван целият блок, за да се установи какви точни са щетите и да бъде изготвен проект, след който да започне и същинското укрепване на блока.

„До момента средствата, които успяхме да съберем за възстановяване на щетите са около 50 000 лв. Все още очакваме последното обследване на меките връзки, за да видим в какво състояние са, за да знаем откъде да започнем, защото 6 месеца чакаме“, каза Стефи Митева за „Денят започва“.

Поради пожара продължават да се появяват проблеми, един от които е санировката.

„Санировката започна да пада, тъй като е изгоряла и от напояването от дъжда и снега се отлепя. Лошото е, че под блока има спирка и ако започне да пада на големи парчета, може да нарани някого“, коментира Митева.

След пожара: Събират средства в помощ на семействата от блока в Благоевград

В писмено становище Община Благоевград твърди, че поради забавянето с гласуването на държавния бюджет, се е забавило и гласуването на бюджета на Благоевград, който е влязъл в сила преди няколко дни.

Предстои общината да избере фирма, която да направи повторно обследване и да изготви проект за това как да бъде възстановен блокът. Стойността на проекта е около 10 000 лв., но да бъдат отпуснати тези пари, той трябва да мине през гласуване на общинския съвет. Но кога точно ще бъде входирана и обсъдена точката в общинския съвет от общината не се наемат да дадат срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руска олимпийска шампионка, родена в Украйна, замина да работи с ансамбъла на Китай
Руска олимпийска шампионка, родена в Украйна, замина да работи с ансамбъла на Китай
Гешев ще сезира КС заради закриването на специализираното правосъдие
Гешев ще сезира КС заради закриването на специализираното правосъдие