НОВИНИ

Георги Шопов: Недостиг и липса на строителни материали няма, проблемът е с покачването на цените

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 04.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Недостиг и липса на строителни материали няма, такава, която да ни попречи да работим. Имаше период на липса на предлагане, с оглед спекулативно очакване за покачването на цените. Складовата наличност, която имаме в самите обекти и в по-дребните търговци, помогна да не изпаднем в подобна ситуация. Материали има, крановете работят, проблемът е с покачването на цените. Това заяви в „Денят започва“ Георги Шопов - председател на Асоциация на строителните предприемачи.

„Най-големият проблем е доставката на желязо. На пазара 20% идваше от Украйна и 12% от Русия, а в момента тези доставки не са налични. Глобалната логистика и търговия компенсира тази липса с доставки от Гърция и Турция“, коментира той.

Шопов добави, че на пазара има желязо, но цената му е висока. По-миналата година е струвало 1,05 лв., а в момента е 2,65 лв. Цената се е покачила с 250%. Но притеснително е, че не се знае докъде ще стигне това покачване, а това пречи да се оцени себестойността на крайния продукт.

„Една част от това покачване е спекулативна. То беше стигнало 1,60 преди войната в Украйна, което беше обективно с оглед глобалната инфлация в резултат на паричната маса, която се напечата заради ковид ситуацията. А останалото покачване е спекулативно и то ще бъде обрано във времето“, каза той.

Според Шопов поскъпването на новото строителство е по две причини. Едната е обективната, а именно световната инфлация, а другата причина е спекулативната.

„Спекулативността идва от това, че много строителни предприемачи не могат да определят крайната цена, защото цените непрекъснато се покачват. В режим на инфлация едно от най-сигурните убежища на капитала е недвижимостта. Предприемачите и гражданите, които са решили да продават, предпочитат да не предлагат това, което го има на пазара, а да дочакат по-добри времена. Това създава изкуствен дефицит“, допълни председателят на Асоциация на строителните предприемачи.

По думите на Шопов жилището е единствената стока в България, при която 30 години търсенето е по-голямо от предлагането. Поради това цената му непрекъснато се покачва.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп разкри какво е казал на играчите си на почивката срещу Виляреал
Юрген Клоп разкри какво е казал на играчите си на почивката срещу Виляреал
Абсурд на пътя: Новопостроена отсечка между Русе и Кубрат е блокирана с бетонни блокове заради спор
Абсурд на пътя: Новопостроена отсечка между Русе и Кубрат е блокирана с бетонни блокове заради спор