НОВИНИ

Решението за военна помощ за Украйна остава в ръцете на Народното събрание

Милена Кирова
от Милена Кирова
23:03, 03.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Извънреден коалиционен съвет се събра тази вечер заради военно-техническата помощ за Украйна. Заседанието приключи около 22.30 ч., но дали се е стигнало до споразумение между коалиционните партньори не е ясно, тъй като нито един представител на партиите не слезе при медиите.

Така окончателното решение остава в ръцете на Народното събрание. Утре парламентът се събира на извънредно заседание, за да обсъди военната помощ, както и спрените газови доставки за България.

Три от управляващите партии са "за" предоставянето на военна помощ, четвъртата - БСП, против.

По-рано днес социалистите се събраха в централата си на "Позитано", за да обсъдят темата и изразиха различни мнения относно формулировката за "ремонт на военна техника".

"Не знам дали ще има някаква разлика - дали ще изнасяш танкове или ще ремонтираш танкове и ще ги изнасяш - каква е разликата", каза Румен Гечев.

"За ремонт на оръжие - аз мисля, че ремонт на техника е - личното си мнение споделям, че не е проблем да се ремонтира техника. Това не е пряк износ на оръжие, на боеприпаси в тази посока", коментира Георги Гьоков.

От ИТН заявиха, че тяхната парламентарна група ще гласува по съвест в пленарната зала утре. Станислав Балабанов заяви, че ще запознае колегите си с това, което е видял на място в Украйна. Именно Балабанов бе част от делегацията, която посети Киев миналата седмица.

"Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта на всеки един човек, защото тук казусът е хуманен, тъй като хора като нас в момента губят животите си в Украйна", заяви той.

В парламента са внесени три предложения за оказване на помощ за Украйна - на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, като от ДБ категорично настояват оръжие да бъде изпратено.

Всичко най-важно от извънредното заседание на Народното събрание утре - следете в преките включвания по БНТ 1 и на сайта ни bntnews.bg

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виляреал помечта, но Ливърпул е на финал в Шампионската лига
Виляреал помечта, но Ливърпул е на финал в Шампионската лига
Трамвай блъсна велосипедист в София, мъжът е с опасност за живота
Трамвай блъсна велосипедист в София, мъжът е с опасност за живота