НОВИНИ

Повече слънчеви часове и по-топло утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 03.05.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Съществено затопляне се очаква в близките дни. Максималните температури в празничния петък, 6 май, ще бъдат между 20° и 25°, по Черноморието – не повече от 18°.

Необичайно студено за началото на май беше днес с максимални температури в повечето райони около 13 - 14°, в Елхово и Кърджали – едва 11°, а вятърът създаваше усещането за още по-студено, от действителното време.

Утре ще бъде по-малко ветровито и съществено по-топло, с максимални температури между 18° и 23°, на морския бряг – от 16° до 19°. Ще преобладава слънчево време, но на места, главно в Източна България и в планинските райони, ще има превалявания.

Сутринта ще бъде студено с минимални температури на места около 3 - 4° и там ще има условия за образуване на слани, вероятно последните за тази пролет, а в низините и котловините ще бъде с мъгли.

В планините денят ще започне със слънчево време, но след обяд на отделни места ще има превалявания, от дъжд, само по-най-високите части – от слаб сняг. Ще духа умерен вятър от север-северозапад, а температурите и там слабо ще се повишат.

И по Черноморието ще има слаби превалявания, главно по северното крайбрежие. И вятърът, и вълнението на морето ще бъдат слаби, а температурата на вода – от 12° до 14°.

В южната ни съседка Гърция където температурата на морската вода е от 16° до 18°.

Затопляне се очаква утре не само у нас, но и навсякъде на Балканите, както и на другите два южни полуострова. Причината – циклон, в предната част на който се пренася по-топъл въздух от Африка. В много райони от Европа ще има валежи от дъжд, а на Скандинавския полуостров, където се очаква захлаждане, ще превалява сняг.

По-топло, но все така променливо ще остане времето у нас. Ще има и много слънчеви часове, но и райони със следобедни валежи, в четвъртък – в планинските и североизточните райони от страната, в петък – главно в Западна България. В събота и неделя ще преобладава слънчево време, но отново не са изключени изолирани превалявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия нанесе въздушен удар в Лвов
Русия нанесе въздушен удар в Лвов
Джокович потегли в Мадрид с успех над Монфис
Джокович потегли в Мадрид с успех над Монфис