НОВИНИ

Извънредно заседание на Народното събрание

bnt avatar logo
от БНТ
05:54, 04.05.2022 (обновена)
8611
Чете се за: 08:07 мин.
У нас
Слушай новината

НС даде мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна

Тази сутрин въпросът за военно-техническата помощ беше поставен като първа точка в дневния ред на първото заседание на 47-ото Народно събрание след великденската ваканция.

В началото на заседанието стана ясно, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е предал в Народното събрание писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски с писмо до Народното събрание: Ремонтирайте нашата военна техника

В писмото си държавният глава на Украйна посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника, а също и да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Депутатите разгледаха и трите внесени предложения по темата - на ГЕРБ, "Демократична България" и Продължаваме промяната". И трите проекторешения предвиждат предоставяне на военнотехническа помощ след като в предложението на "Продължаваме промяната" беше нанесена корекция тази сутрин.

Обобщение на политическите реакции вижте във включването на Иво Никодимов.

За да даде парламентът мандат на правителството да осигури военнотехническа помощ за Украйна, са необходими гласовете на 121 депутати.

След два часа обсъждане на Коалиционен съвет вчера партиите от управляващата коалиция не излязоха с общо решение и не демонстрираха промяна в позициите си. Така решението за военна помощ за Украйна остана в ръцете на Народното събрание.

От БСП днес отказват коментар по темата докато не премине обсъждането в зала и не стане ясна точната формулировка на решението на парламента.

Ето и някои от политическите реакции в пленарната зала:

Атанас Михнев, "Продължаваме промяната": След като Путин врътна кранчето на Европа, след като ракети прелетяха над главите на нашата делегация, водена от премиера Кирил Петков, стана ясно, че има война, за която не можем да си затворим очите. След кризата с цената на тока тази зима, за която също помогнахме, след кризата с газа, е време да заемем и позиция по този конфликт - категорична позиция, редом до нашите партньори. Разбира се, имаме съвест, чуваме, че обществото е разделено. Разбираме, че обществото е разделено и затова народните представители от "Продължаваме промяната" ще гласуваме по съвест решението за военно-техническа помощ. Но, като вносител, правя следното редакционно предложение за изменение на текста и добавяне на думата "военно" преди "техническа".

Даниел Митов, ГЕРБ: Срамота е управляващата коалиция да притиска държава, която се намира и с нейното дипломатическо представителство в България, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми! Срамота е! Това е това писмо! И не бива да извивате ръцете на хора, които се намират в тежка ситуация и им е нужен всеки един съюзник да ви пращат тук някакви писма, за да легитимират определени въртеливи движения.

Атанас Славов ,"Демократична България": Проектът на решение, който "Демократична България" представи още на 1 април, след като на 30 март прочете декларация от Парламентарната трибуна, акцентира върху това, че България, като член на двата ключови съюза за нашата сигурност и развитие - ЕС и НАТО, има определени ценностни и политически ангажименти. Именно в израз на тези ангажименти и в подкрепа за каузата, справедливата кауза на украинския народ, ние не можем да направим нещо друго освен да предоставим наред с хуманитарната, финансовата помощ и военна, военно-техническа помощ на Украйна. И това не е въвличане във война, както различни политически лидери се опитват да аргументират.

Костадин Костадинов, "Възраждане": Една част от нашия народ, 84% по думите на самия министър-председател, не е съгласна с водената от правителството и голямата част от присъстващите тук народни представители политика. Искам да припомня един много добре известен факт - когато едно правителство тръгне срещу интересите на своя народ, то вече не представлява своя народ. То представлява някого другиго, който дава нареждания. Някой, който дава инструкции, но не и тези, да ги наречем, пак използвайки думите на нашия министър-председател, 84%. От тази гледна точка и с оглед на случващото се в момента вече няма спор, че страната ни не се управлява от българско правителство. Това правителство иска война. Нека бъдат гласувани тези предложения в Парламента. Щом правителството иска тази война, то ще я получи.

Андрей Гюров, "Продължаваме промяната": Днес медии, тролове и политици чуждопоклоници, включително тук, в Парламента, денонощно ни плашат. Плашат ни, че ще бъдем въвлечени във война. Преди да решим каквото и да било днес, трябва тези, които плашат хората, да отговорят на няколко прости въпроса. Първо - кой нападна независима държава в центъра на Европа с пълномащабна война и избива жени и деца, унищожава жилищата, болниците, училищата, заводите и инфраструктурата им. Кой направи от 5 млн. европейски граждани бежанци? Кой мародерства и краде от избитите хора телевизори, перални, ютии, миксери? Второ - кой ни обяви за неприятелска държава много преди да сме взели решение за предоставяне на военна помощ? Кой ни спря доставките на газ в грубо нарушение на договора? И най-важното - нека тези, които ни плашат, да кажат ясно от кого точно се страхуваме? Коя е тази държава, която ни заплашва с война? Защо онези, които ни плашат с нея, не я назовават? Братска Русия ли е това?

В 11.30 ч. парламентът излезе в кратка в почивка. Преди почивката от ДПС поискаха министър-председателят Кирил Петков и ресорните министри от кабинета да дойдат в пленарна зала, за да присъстват на дебата.

Хамид Хамид, ДПС: Да се обадите на министъра на отбраната, на министъра на външните работи, министъра на финансите и на премиера да дойдат незабавно тук, да използват времето за почивката за път, защото това е темата на темите. Няма как по тази тема да отсъстват въпросните министри и министър-председателя.

По темата работят Иво Никодимов, Десислава Маркова и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне започва днес
Затопляне започва днес
Виляреал помечта, но Ливърпул е на финал в Шампионската лига
Виляреал помечта, но Ливърпул е на финал в Шампионската лига