НОВИНИ

След пожара: Събират средства в помощ на семействата от блока в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 15.12.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

След големия пожар в жилищен блок в Благоевград, в който изгубиха живота си трима души, хората от целия вход все още не могат да се върнат по домовете си. Предстои откриването на банкова сметка и редица инициативи в региона в помощ на пострадалите семейства.

Апартаментът на семейството на Георги е едно от най-пострадалите жилища след пожара. Заедно със съпругата си и 7-годишната си дъщеря живеели на 8-ия етаж, точно до запалилия се апартамент.

Вкъщи са напукани стените и всичко е черно. Подпухнал е подът, вратата трудно се отваря, за да влезем. И да вземем, каквото и да било, не може да се ползва абсолютно нищо от апартамента, казва Георги.

Двете спасени едномесечни близначета са изписани от "Пирогов" и са в добро състояние. Заедно с родителите си са настанени при техни близки.

Някой ако може с памперси и храна да помогне, иначе дрехи имат, казва Мая Велева - баба на спасените бебета.

Близнаци са сред спасените от пожара, който погуби трима в Благоевград

От Агенция "Социално подпомагане" ще отпуснат на всички жители на блока еднократна помощ в размер на 375 лева. Помагат и от Българския Червен кръст.

Искам да призова гражданите и гостите на Благоевград, традиционно младежката ни организация организира коледен базар, от 20 до 22 декември, така че изцяло събраната сума ще бъде дарена на хората пострадали от входа, казва Йорданка Стойчева от БЧК-Благоевград.

Предстои цялостно конструктивно обследване на всички апартаменти в блока, което по думите на фирмата домоуправител ще отнеме няколко седмици. До тогава всички семейства ще трябва да прекарат коледно-новогодишните празници при своите близки, които са им дали подслон.

От прокуратурата все още не могат да кажат дали пожарът е умишлен.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава извънредното положение в 5 общини в Благоевградско
Остава извънредното положение в 5 общини в Благоевградско
Депутатите ще могат да получават заплатите си на ръка
Депутатите ще могат да получават заплатите си на ръка