НОВИНИ

Георги Свиленски: Срокът на мораториума върху цената на тока ще е 3 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 15.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

От опозицията предложиха гласуването на мораториум, което ни изненада, но с това решение беше отложено заседанието на КЕВР, на което трябваше да бъдат повишени цените. Единствената грешка беше сбърканата дата, а ние се предоверихме. Още утре това решение ще бъде преразгледано, датата ще бъде поправена на 16 декември, а срокът на действие ще е три месеца. Това заяви в студиото на "Още от деня" Георги Свиленски - председател на ПГ на "БСП за България", по повод гласувания от депутатите мораториум върху цените на ток, парно и вода.

По думите му България ще бъде четвъртата държава в Европа, която ще наложи таван на цените.

Преди нас това го направиха Испания, Унгария и Румъния. Няма как - и БСП, и другите коалиционни партньори, а и другите партии през цялата предизборна кампания, на срещите ни с българските граждани сме казали, че първата ни задача е да озаптим цените на тока и второто нещо е ръст на доходите. Това правим - изпълняваме обещанията си, допълни той.

Според него това ще даде спокойствие на българските граждани, че в следващите три месеца цените на електроенергията и на вода няма да поскъпва.

Свиленски обърна внимание, че е сформирана временна комисия, която да разгледа всички възможности да не се допуска в пъти повишаване на цените на енергоносителите.

КЕВР прекрати обсъждането на цените на тока, след като НС наложи мораториум

В срок от три месеца Народното събрание и парламентарната комисия по енергетика, след срещи с КЕВР, ще направят предложения за промени в законодателството, включително и промени в Закона за енергетиката, в наредбите и правилниците, които регулират тази материя.

Какво още каза председателят на ПГ на "БСП за България" вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите ще могат да получават заплатите си на ръка
Депутатите ще могат да получават заплатите си на ръка
Близо 500 души в Родопите продължават да са блокирани без достъп с автомобили
Близо 500 души в Родопите продължават да са блокирани без достъп с автомобили