НОВИНИ

Високо напрежение: Нов скандал между МВР и прокуратурата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:24, 15.12.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Нов скандал между МВР и ГЕРБ. Този път от вътрешното министерство атакуваха двамата бивши министри Младен Маринов и Христо Терзийски. От МВР обявиха, че бивш висш служител на Главна дирекция "Национална полиция" е бил разследван от "Вътрешна сигурност" като част от организирана престъпна група. Спецпрокуратурата отказала да образува досъдебно производство и сега МВР обжалва този отказ.

Според съобщението на МВР разследването на "Вътрешна сигурност" касаело организирана престъпна група от ръководни служители в Националната полиция в периода 2018 - 2020 година. Работата била започнала по сигнал и по публикации в медиите. С разрешение на Специализирания наказателен съд били прилагани и СРС-та, но не се уточнява какви точно престъпления са разследвани.

Съобщава се още, че през 2020 г. един от проверяваните служители е заел висш политически пост във вътрешното министерство, а в момента е народен представител. На това описание отговаря бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски. Той каза, че за съобщението на МВР научил от свои приятели и бивши колеги.

Виждам, че се касае за бивш ръководен служител на ГДНП във връзка с извършена някаква проверка. Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност", за да бъдат правени с мен някакви проверки, да бъдат свалени обяснения. Категорично искам да заявя, че това съобщение на МВР е продължаване и разпалване на започналата война между министерството и прокуратурата.

Другият бивш МВР шеф Младен Маринов коментира, че "Вътрешна сигурност" е на пряко подчинение на вътрешния министър. Той, обаче нямал право да разпорежда прилагане на СРС-та и извършване на проверки, а само да разпределя получени сигнали.

Всички сигнали, които са получавани са насочвани към компетентните дирекции да ги работят. Искам още един път да кажа и да потвърдя това, което каза г-н Терзийски, че тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до вдигане ръста на престъпността.

Главният прокурор коментира, че няма как да знае всички преписки в прокуратурата. Иван Гешев припомни, че няма право да дава указания на редовите прокурори как да работят по преписките и да се произнасят по тях.

Всеки прокурор взима решенията си на база вътрешното си убеждение и доказателствата или данните по една преписка или досъдебно производство.

От МВР съобщават, че съгласно споразумение между главния прокурор и вътрешния министър, разследването на Вътрешна сигурност е докладвано на Върховната касационна прокуратура през юни 2020 година. Тогава било изпратено и на Специализираната прокуратура с предложение за образуване на досъдебно производство. През януари тази година, бил постановен отказ от спецпрокуратурата. Преди седмица от "Вътрешна сигурност" обжалвали този отказ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха археологическите находки от тазгодишния сезон
Представиха археологическите находки от тазгодишния сезон
Без промяна на българската позиция за РСМ (ОБЗОР)
Без промяна на българската позиция за РСМ (ОБЗОР)