НОВИНИ

ЕК предлага забрана за вноса на целия руски петрол

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:30, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия предлага забрана за вноса на целия руски петрол. Забраната е част от шестия пакет от санкции на ЕС, който председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи в Европейския парламент в Страсбург.

Предложението е държавите членки да спрат вноса на суров петрол в рамките на шест месеца, а на преработени петролни продукти - до края на годината. Ще бъдат санкционирани и още руски банки и отговорни за военните престъпления в Украйна.

Забраната за петрол и петролни продукти ще бъде поетапна - до края на тази година, а за Унгария и Словакия се предвижда изключение и по-дълъг срок - до края на 2023. Двете страни нямат излаз на море и доставките на петрол за тях се извършат в момента само по петролопровода "Дружба".

"Днес ние предлагаме забрана на руския петрол. Това ще бъде пълна забрана на вноса на целия руски петрол - по море и от тръбопроводите, суров и рафиниран. Ще се погрижим постепенно да прекратим вноса на руски петрол по организиран начин, който позволява на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари. Ето защо ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и на рафинирани продукти - до края на годината. По този начин увеличаваме максимално натиска върху Русия, като в същото време свеждаме до минимум страничните щети за нас и нашите партньори по целия свят", каза Урсула фон дер Лайен.

Снимки: БГНЕС

Пакетът включва и санкции срещу военни и други лица, отговорни за престъпленията в Буча и обсадата на Мариупол.

"Изпращаме важен сигнал към всички извършители на престъпления във войната на Кремъл: ние знаем кои сте и ще бъдете подведени под отговорност. Второ, премахваме от системата SWIFT Сбербанк най-голямата банка в Русия и две други големи банки. С това нанасяме удар на банките, които са от много голямо значение за руската финансова система и способстват Путин да води унищожителната си война. Това ще затвърди пълната изолация на руския финансов сектор от световната система", каза фон дер Лайен.

ЕС забранява още три големи телевизионни канала, които според Брюксел разпространяват лъжите и пропагандата на Путин.

ЕС ще продължи финансовата помощ за страната. Еврокомисията предлага премахване за една година на всички вносни мита на украински стоки. Фон дер Лайен цитира данни на МВФ, според които БВП на Украйна ще спадне с до 50 процента само тази година. Страната се нуждае от 5 милиарда евро всеки месец, за да функционира - за плащането на пенсии, заплати и основни услуги.

Еврокомисията предлага и да започне работата и по бъдещ пакет за възстановяване на Украйна за времето след като войната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продажбата на Челси е под въпрос, Абрамович иска 1.5 млрд. паунда
Продажбата на Челси е под въпрос, Абрамович иска 1.5 млрд. паунда
Мемфис изравни серията с Голдън Стейт
Мемфис изравни серията с Голдън Стейт