НОВИНИ

Протестиращи срещу военната помощ за Украйна блокираха движението пред НС

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:09, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Протест "за мир и срещу въвличането на България във войната" се провежда пред Народното събрание.

Протестиращи започнаха да се събират по обяд пред сградата на парламента. Според демонстрантите доставянето на оръжие на Украйна би означавало именно въвличане на страната в конфликта.

Те се обявиха за мир и против изпращането на оръжие за Украйна. В ранния следобед те блокираха движението пред парламента и посрещнаха с викове оставка и предатели решението на депутатите.

След като парламентът даде мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов слезе при протестиращите:

Тези хора, които ни управляват, са тотално нелегитимни. България няма правителство и сега ще ви кажа какво трябва да предприемем - призовавам всеки български гражданин да обяви гражданско неподчинение. Никакво подчинение на заповедите на тези национални предатели, заяви Костадинов.

В рамките на протеста, от партия Мир заявиха, че няма нито един убедителен аргумент, че ще се постигне мир с доставяне на оръжие.

Предоставянето на оръжие на Украйна означава въвличането на България в тази война, която е пагубна за всички ни и смятаме, че трябва да се проведе национален референдум. Искаме пълен неутралитет, защото всяко изпращане на оръжие сее смърт, заяви Симеон Славчев, председател на ПП Мир.

По-рано протестиращите блокираха движението пред парламента, скандирайки "оставка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски-Триадица организира състезание по художествена гимнастика с благотворителен характер
Левски-Триадица организира състезание по художествена гимнастика с благотворителен характер
Невена Цанкова е назначена за заместник-министър на здравеопазването
Невена Цанкова е назначена за заместник-министър на здравеопазването