НОВИНИ

Кирил Петков: България е на крачка от договарянето на природен газ от САЩ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:20, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

България е на крачка от договарянето на природен газ от САЩ, като количествата ще са достатъчни до края на годината. Това обяви в парламента премиерът Кирил Петков. Той беше изслушан заедно с ресорния министър и представители на енергийните дружества по темата доставка на газ.

Доставката на петрол и на природен газ - това бяха двата енергийни акцента, върху които дискутираха от една страна в Брюксел за налагане на евентуално ембарго на руския петрол, а от друга страна в България, където беше изслушан премиерът, ресорният министър, ръководителите на големите държавни енергийни компании, както и шефът на ДАНС.

Председателят на ДАНС предупреди, че пред България има две заплахи за доставката на природен газ, а именно - България не е резервирала капацитети на терминала за втечнен газ в Гърция, а също така е малко вероятно да запълни хранилището в Чирен, така че да се подготвим за зимата.

Все пак премиерът увери, че се прави всичко възможно и сме на крачка от сключване на сделка за доставка на природен газ до края на годината. Това беше и времевият период, който най-често се споменаваше днес в пленарната зала.

Премиерът увери, че и газовата връзка с Гърция ще бъде готова до 1-ви юли. Кога обаче ще започне да тече газ по нея - все още не е ясно.

Газоподаването не спря, цените не се качиха, ние не приехме едностранното разваляне на договора и за къс период успяхме да направим готова стратегия за алтернативни доставки, така че българският потребител, българските домакинства, българският бизнес да не се притеснява за количеството газ, което влиза в България. И се надявам в скоро време да потвърдим да не се притеснява и за цената, обясни Петков.

Тук е нашата задача - на всички нас, да въведем такива държавни политики, с които България не просто ще оцелее, а ще просперира. Две политики, които бих препоръчал да въведем. Едната касае електричеството - да въведем дългосрочни договори, по които българските потребители и бизнес да могат да закупуват своята енергия. Второто касае газа - предвид прекратяването на доставките от "Газпром" - да освободим пазара на газ в България, като премахнем всички бариери пред търговските участници. Включително резервирането на капацитети, заяви Светослав Тодоров, председател на КЕВР.

Има някои оценки, че терминалът за втечнен газ на остров Ревитуса няма да е достатъчен за едновременно задоволяване на потреблението на Гърция и България при евентуално спиране на доставките от "Газпром" и за южната ни съседка. Плащанията в Гърция предстоят около 20 май. Невъзможност за запълване на поне 80% на капацитета на ПГХА Чирен до началото на отоплителния сезон до началото на 2022-2023 г., каза Пламен Тончев, ДАНС.

По повод налагането на ембарго за внос на руски петрол в ЕС, България най-вероятно ще иска изключение или отсрочка на тази забрана, обяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха да окажем военнотехническа помощ на Украйна
Депутатите приеха да окажем военнотехническа помощ на Украйна
Протест в подкрепа на изпращането на военна помощ за Украйна пред НС
Протест в подкрепа на изпращането на военна помощ за Украйна пред НС