НОВИНИ

Нови удари в Украйна, Кремъл отрече обявяване на война и мобилизация на 9 май

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 04.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна съобщи за повече от 50 руски въздушни удара през изминалото денонощие по различни цели в страната. Според Киев, Москва се опитва да ускори темпото на настъплението на Изток. Кремъл отхвърли като "нелепи" спекулациите, че на 9-ти май президентът Путин ще обяви война на Украйна и обща мобилизация. Армията на Беларус започна внезапни широкомащабни военни учения за проверка на бойната готовност. Киев обяви, че е в готовност за намеса на Минск в конфликта на страната на Русия.

Руски удари са извадили от строя шест украински железопътни възела, използвани за доставка на западни оръжия към източната част на страната. Мишената са били системите за електрозахранване на гарите. Поразени са три електростанции в Лвов, част от града е без ток. Ракетите са изстреляни от руски стратегически бомбардировачи над Каспийско море, твърди украинската страна.

Неприятелят използва оперативно-тактическа и стратегическа авиация за удари по цели в районите Харков, Донецк, Кировоград, Одеса, Лвов и Закарпатие, каза Олександър Мотузяник, говорител на МО на Украйна.

Москва съобщи, че нейна подводница в Черно море е изстреляла две крилати ракети Калибър срещу неуточнени сухопътни цели в Украйна.

Руското министерство на отбраната отново предупреди, че ще взема на прицел западните оръжейни доставки за Украйна. До министъра Сергей Шойгу беше видян началник-щаба на армията Валери Герасимов. Вашингтон не можа да потвърди медийни публикации, че миналата седмица Герасимов е бил ранен на фронтовата линия в Донбас.

Ще отбележа, че всеки транспорт на Алианса, влязъл в Украйна с оръжие или материални средства за нуждите на украинската армия за нас е легитимна цел за поразяване, каза Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Според британски данни силите на Москва са разположили 22 батальона край украинския град Изюм в опит да превземат Краматорск и Северодонецк в Донбас.

Конвой автобуси напусна Мариупол към украинския град Запорожие в нов опит за евакуация на цивилни от обкръжения град и околностите му. Според кмета на Мариупол в комбината се водят ожесточени сражения, връзката с украинските бойци е загубена, а сред чакащите евакуация в подземията има повече от 30 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Има ли опит за шпионаж и събиране на информация за изтребителите Ф-35 у нас - командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" пред БНТ
Специално: Има ли опит за шпионаж и събиране на информация за изтребителите Ф-35 у нас - командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" пред БНТ
ЕС ще увеличи значително военната си помощ за Молдова
ЕС ще увеличи значително военната си помощ за Молдова