НОВИНИ

Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта

Традиционният тематичен блок на БНТ "Денят на храбростта", документални, игрални филми и музикални продукции в ефира на обществената телевизия на 6 май

bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 04.05.2022
Чете се за: 06:00 мин.
Общество
Слушай новината

На 6 май (петък), навръх Деня на храбростта и празника на Българската армия, Гергьовден, БНТ 1 ще излъчи специална програма с традиционния за БНТ тематичен блок „Денят на храбростта“, документални, игрални филми и музикални продукции. Празникът, който за трета поредна година ще премине без военен парад в София, се пренася отново в ефира на обществената телевизия и ще осигури на зрителите преки предавания от всяка точка на страната, където ще бъде отбелязан Денят на храбростта.

Специалният празничен блок „Денят на храбростта“ започва в 7.00 ч.

Водещи на превърналото се в традиция за БНТ на 6 май тематично предаване са водещата на сутрешния блок „Денят започва“ Христина Христова и водещият на централната емисия новини „По света и у нас“ Даниел Михайлов. Техни гости ще бъдат министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Специална част от програмата е и участието на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

В 9.00 ч. пряко от Паметника на Незнайния воин в София зрителите на БНТ 1 ще видят тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Какво е лицето на българската армия днес и как изглеждат най-новите придобивки на въоръжените ни сили – зрителите на празничния блок „Денят на храбростта“ по БНТ 1 ще проследят на живо специалните демонстрации на способности от военнослужещи от Сухопътните войски – на учебен полигон „Ново село“, Военновъздушните сили – в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево, Военноморските сили – на Морска гара „Варна“ и Съвместното командване на специалните операции – в учебен център „Црънча“.

За седма година дирекция „Новини и актуални предавания“ и дирекция „Техника и технологии“ на Българската национална телевизия осъществяват едно от най-мащабните преки предавания, за което допринасят най-добрите екипи от репортери, оператори, режисьори, монтажисти, звукорежисьори и инженери. Тази година празничният блок „Денят на храбростта“ по БНТ 1 ще се излъчва едновременно от повече от 11 локации по суша, въздух и море, с 63 камери, разположени в точки, които ще дадат уникален поглед на зрителите към събитията в центъра на София и във военните поделения в страната.

Гледайте празничния блок „Денят на храбростта“ с водещи Христина Христова и Даниел Михайлов – от 7.00 ч. до 12.00 ч. на 6 май по БНТ 1 и в сайта BNTNEWS.BG!

В 12.30 ч. – след обедната емисия новини „По света и у нас“ – зрителите на БНТ 1 ще се насладят на музикално-танцовия спектакъл „Време за фолклор“, а в 14.00 ч. програмата продължава с детския игрален филм „Мигове в кибритена кутийка“. Режисьор на лентата е Мариана Евстатиева-Биолчева, оператор е Емил Вагенщайн, автор на сценария е Олга Кръстева, а музиката е дело на Симеон Пиронков. Главните роли във филма се изпълняват от Диляна Симеонова, Виолета Донева, Досьо Досев, Владимир Василев, Люба Алексиева, Леда Тасева, Стефан Данаилов, Надя Тодорова и други.

В 15.25 ч. започва музикалният филм „Живко Колев – Живот като песен“, посветен на именития български поет, автор на текстове, сценарист, продуцент и изпълнител. Програмата на БНТ 1 на 6 май продължава в 16:30 ч. с документалния филм „Белите орли“ на режисьора Владимир Щерянов, по сценарий на Димитър Недялков и с оператор Емил Топузов. Продукцията от 2020 г. проследява историята на 21-годишния Рудолф фон Ешвеге, който през Първата световна война пилотира единствения самолет, защитаващ българските войски на Македонския фронт.

В 17.30 ч. БНТ 1 ще излъчи българския игрален филм „Военен кореспондент“ за непознатия Йордан Йовков – войник, кореспондент, приятел, мисионер и летописец на болката, страданието и копнежа по време на война. Режисьор на лентата е Костадин Бонев, оператор е Константин Занков, а сценарият е дело на Влади Киров и Владислав Икономов. В главните роли са Пенко Господинов, Антоний Аргиров, Ирина Жамбонас, Йоана Буковска, Гергана Плетньова, Атанас Атанасов, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев, със специалното участие на Елена Стефанова.

Късната програма на БНТ 1 на 6 май продължава в 21.00 ч. с българската историческа драма „Врагове“, по сценарий и режисура на Светослав Овчаров. Главните роли във филма се изпълняват от Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле и Димитър Овчаров. В 22.35 ч. по БНТ 1 започва концертът „БГ рок симфони“ с участието на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликарев, Орлин Горанов, Тони Чембъра, легендарните групи Щурците, Сигнал, ФСБ, Фактор, Контрол и други.

Гледайте специалната празнична програма на 6 май НА ЖИВО по БНТ 1, както и на новинарския сайт BNTNEWS.BG!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководство, играчи и ветерани на Левски поднесоха цветя на паметника на Гунди
Ръководство, играчи и ветерани на Левски поднесоха цветя на паметника на Гунди
НС даде мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна
НС даде мандат на правителството за оказване на военнотехническа помощ на Украйна