НОВИНИ

Какво да правим, ако живеем с агресивни съседи?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
17:14, 04.05.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Два дни и половина полицаи и психолози не можаха да убедят барикадиралия се в жилищен блок в "Люлин" мъж да се предаде на полицията. Мъжът, както стана ясно, е с множество криминални регистрации, а по думите на съседите му системно, години наред ги тормози.

Арестуваха мъжа, барикадирал се в апартамента си в "Люлин"

Частен случай, който поставя по-общия въпрос - какво може да направи човек, ако попадне в ситуация с подобен съсед и на чия страна е законът?

Пред блока в "Люлин" в последните часове летяха стъклени шишета, микровълнова печка и газова бутилка. Редовна картинка, но от два дни - с полицейски ленти в нея.

Това казват съседите, а законът казва, че те имат право да викат полиция, когато се почувстват заплашени или да се обединят и да поискат съдът да изгони мъжа от блока, ако 75% от всички съседи са съгласни. Практиката казва друго.

"Действително чисто практически се превръща в кауза пердута. Процедурата е доста мудна", казва адвокатът Росен Рашков.

Трябва да вземат решението на общо събрание, да предупредят писмено съседа си, той три пъти да наруши предупреждението, съдът да провери законно ли е искането и да издаде заповед за изпълнение. Последната стъпка практически не присъства като възможност в закона и някои съдилища отказват.

"Не могат и отказват част от тях да издадат такава заповед за изпълнение. Може да продължи месеци, в някои случаи и години", казва адвокатът.

И над 90% от опитите за това са неуспешни. И тъй като Темида в случая не върши работа, се обръщаме към психологията. Какво не трябва да правим със системно агресивен човек?

"Обичайната защитна емоционална реакция е на агресията да се отговори с агресия, спрямо агресията да се приложи сила. А това води до ескалация", казва Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

Ако виждаме един повтарящ се подобен модел на поведение, той със сигурност ще се задълбочава и не трябва да го подминем. Трябва да сме сдържани и внимателни. Но не трябва да го подминем, защото той най-вероятно в един момент ще ескалира.

В този блок ескалацията вече се е случила. За дългата процедура е късно и всичко остава в ръцете на полицията.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте ексклузивни кадри от втората репетиция на Intelligent Music Project преди "Евровизия" 2022
Вижте ексклузивни кадри от втората репетиция на Intelligent Music Project преди "Евровизия" 2022
В средата на месеца ВСС решава за поста на Иван Гешев
В средата на месеца ВСС решава за поста на Иван Гешев