НОВИНИ

В средата на месеца ВСС решава за поста на Иван Гешев

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
17:12, 04.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В средата на месеца ще стане ясно дали Иван Гешев остава главен прокурор. Това реши днес Пленумът на ВСС. Даден беше ход и на втората процедура за прекратяване на правомощията на обвинител номер едно. И този път заседанието на висшите магистрати не премина без искри между главния прокурор и правосъдния министър относно процедурата.

Членовете на ВСС решиха да обединят двете искания за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор - първото по предложение на сегашния правосъден министър, а другото на нейния предшественик Янаки Стоилов.

Надежда Йорданова приложи доказателствени искания, сред тях - запис от телевизионно интервю на Гешев от 2020 г.

От своя страна Иван Гешев поиска да се предостави искане на Бойко Рашков за отстраняването му за изясняване на правната рамка. Стигна се и до пореден спор между главния прокурор и правосъдния министър. Гешев обвини Йорданова в умишлено бавене на процедурата.

"Г-жа Йорданова с искането си до ВАС, подозирам дано да не е така, иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, законови хватки."

"Това, че министърът на правосъдието е обжалвала решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно , не е процедурна хватка за каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността на дадени решения и действия на ВСС", отговори Надежда Йорданова - правосъден министър.

Искри на напрежение имаше и относно основанията за прекратяване на правомощията на обвинител номер едно.

"И самите твърдения в тях са смешни. Най-вероятно за тях, за тези смешни твърдения седят политически интереси", заяви Иван Гешев, главен прокурор.

"Ако някой смята, че може да се смее при провеждане на процедура в изпълнение на Конституцията, това е негово решение, негова отговорност", заяви Надежда Йорданова, министър на правосъдието.

Развръзката с предсрочното освобождаване на Иван Гешев се очаква на 18 май. Тогава ВСС трябва да разгледа по същество и двете предложения за прекратяване на правомощията на главния прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да правим, ако живеем с агресивни съседи?
Какво да правим, ако живеем с агресивни съседи?
Опасен път между Куманово и Каменар. Две общини спорят кой трябва да го ремонтира
Опасен път между Куманово и Каменар. Две общини спорят кой трябва да го ремонтира