НОВИНИ

Специално: Има ли опит за шпионаж и събиране на информация за изтребителите Ф-35 у нас - командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" пред БНТ

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 04.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" генерал Николай Русев с първи коментар на публикациите в социалните мрежи, които намекваха за шпионски скандал.

Според разпространените информации нидерландски пилоти на Ф-35, които са базирани у нас за изпълнение на задачи по охрана на въздушното ни пространство, са станали обект на внимание, за да споделят информация за самолета.

За командира на авиобаза "Граф Игнатиево" това е фалшива новина.

След контакт с колегата ми, който е командир на формированието от Нидерландия, той заяви, че неговите пилоти по никакъв начин, никой не се е опитвал да ги подкупва, да иска от тях някакви отговори – за съжаление, в България има недобронамерени хора, които се опитват да омаловажават нашата работа поради факта, че летим на МиГ-ове , а не на Ф-ове. Ние български летци - изтребители носим български сърца, служим на Родината и на народа си. И не се продаваме. Ние можем да летим и на ЕФ, и на Рафал, и на Еврофайтър можем да се приучим, но тези хора ще си останат до край такива – нечисти хора, заяви специално за БНТ бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

От началото на април 100 нидерландски военни с 6 пилоти и 4 изтребителя Ф-35 са в Авиобаза Граф Игнатиево. Мисията е напредък в процеса на усилване на източния фланг на НАТО, а разгръщането на един от най-модерните самолети у нас предизвика силен интерес.

Днес в авиобаза "Граф Игнатиево" започнаха тренировъчните полети на екипажите, които ще участват във въздушните демонстрации на празника на Българската армия 6 май. Военновъздушните сили както и останалите видове войски ще се включат в празничните прояви с демонстрации на способности.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи срещу военна помощ за Украйна прекъснаха инициативата по опаковане на паметника на Съветската армия (СНИМКИ)
Протестиращи срещу военна помощ за Украйна прекъснаха инициативата по опаковане на паметника на Съветската армия (СНИМКИ)
Юрген Матай: ЦСКА трябва да затвърди второто място и да спечели Купата
Юрген Матай: ЦСКА трябва да затвърди второто място и да спечели Купата