НОВИНИ

Кирил Петков пред НС: Имаме три приоритета за доставките на газ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:18, 04.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
кирил петков имаме три приоритета доставките газ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Работна група, съставена от европейски и други министри, ще дойде в София, за да дискутира проблема с доставките на природен газ у нас. В нея ще има представители на Италия, Гърция, Азербайджан.

Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков, който беше изслушан по искане на ГЕРБ-СДС. От опозицията поискаха обяснение, за случващото се между България и руската компания "Газпром", която спря доставките на синьо гориво у нас.

"Приоритетите са три - да има достатъчно газ, да бъдат с минимален риск доставките и да бъдат на възможно най-добрата цена. Преди четири месеца заварихме пълна зависимост от "Газпром", платени 3 млрд. за тръба, която не можем да използваме, недовършена връзка с Гърция, отказ от използването на азерския газ. Всичко това, когато започна енергийната криза", обясни Петков.

Премиерът също така даде разяснение за отношенията с "Газпром":

Получихме писмо за едностранна промяна на договора, в която се казва, че искаме "Булгаргаз" да отвори сметка в Газпромбанк сметка в рубли, искаме да си платите в евро или долари, ние ще ги превалутираме. Първо, ние всички не знаем каква ще е цената във всеки един момент, това зависи от курса на долар рубли, защото крайното плащане се води в рубли. Второ, вкарвайки посредник между нас и "Газпром", вкарваме посредник, който не гарантира дали ще си получим газа. Трето, руската страна казва нарушаваме договора едностранно. Тук не говорим за геополитика и идеология. Става въпрос за измиване на ръце.

Започнахме да работим за диверсификация, започнахме ежеседмично да проверяваме строителството на газовата връзка с Гърция, информирах министър-председателя Мицотакис и договорихме ясна дата за физическото завършване на газопровода – 30 юни, тази дата е реална, обясни още Петков.

Изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг Иван Андреев беше категоричен пред Народното събрание, че няма риск за доставките на природен газ у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даря Шаламанова се класира за 1/8-финалите на турнир от "ITF" в Швеция
Даря Шаламанова се класира за 1/8-финалите на турнир от "ITF" в Швеция
Феновете на ЦСКА ще трябва да презаверят билетите си за финала с Левски
Феновете на ЦСКА ще трябва да презаверят билетите си за финала с Левски