НОВИНИ

Радев на конференцията за Гоце Делчев: България е подложена на натиск от Европа за еврочленството на РСМ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:19, 04.05.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

България е подложена на силен натиск от европейските институции за влизане на Северна Македония в съюза. Това предупреди президентът Румен Радев на Национална конференция, посветена на 119 години от гибелта на Гоце Делчев. Според президента членството на Северна Македония в Евросъюза трябва да се случи, но не за сметка на правата на българите там.

Конференцията, събрала историци, дипломати, политици, журналисти, започна с минута мълчание в памет на Гоце Делчев. Бързо обаче проблемите, свързани с доборосъседските ни отношения със Северна Македония, бяха поставени на дневен ред. В словото си президентът Румен Радев каза, че европейската перспектива на РСМ няма алтернатива и рано или късно границите между двата народа ще паднат. Той обаче подчерта, че в момента в Северна Македония се вихри антибългарска кампания, договорът от 2017 г. не се изпълнява, работата на съвместната историческа комисия е блокирана.

Румен Радев: Европейската перспектива на РСМ не може да се случи без гаранции за правата на българите

"Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск върху България чрез европейските институции, чрез нашите партньори и съюзници за компромиси и вдигане на ветото", каза Радев.

Според Радев войната в Украйна се използва от европейските институции като аргумент за спешна интеграция на Северна Македония дори с тежки компромиси от наша страна, но в името на стабилността на Европа.

Той добави: "Аз като държавен глава не мога да направя компромис с правата на македонските българи. Защото тяхното равноправие заедно с другите държавотворни народи трябва да бъде гарантирано в конституцията на РСМ редом с другите народи, оправомощени там".

Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорния процес каза Радев и отговори, че според него това трябва да стане след като се промени Конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа. Оправданието това да не става, каза Радев, е че липсвали две трети мнозинство в парламента. Във форума участваха известни българи историци. Според съпредседателя на Съвместната историческа комисия проф. Ангел Димитров от македонска страна проблемите в работата на комисията идват заради намесата на политиката.

"Основополагащо е нежеланието им да приемат определението обща история, фиксирано в самия договор за приятелство и добросъседство. Така се охранява неприемливата за България линия на интерпретация на миналото. Линия на образование и моделиране на обществени нагласи в духа на антибългарския македонски национализъм. Подчертавам национализъм", каза проф. Димитров.


На конференцията присъстваха и представители на организации на македонските българи от Канада и САЩ.

"Аз съм американец, но етнически съм българин, не мога да твърдя, че съм македонец. Но като растях беше лесно да кажа, че съм македонец, защото е географски регион", каза Томас Лебамов, МПО "Пирин", Чикаго.

Българи от Република Северна Македония казаха, че са сегрегирани на основата на българска етническа принадлежност и изпитват страх да кажат, че са българи. В същото време искат да работят равноправно с другите за Северна Македония.

"Това може да стане само, ако получим конституционни гаранции за нашето равноправие с останалите части от народи, които са вписани в Конституцията", каза Георги Църномаров, културен център "Иван Михайлов", Битоля, РСМ.

В заключителното си слово Румен Радев призова българският парламент да изпрати писмо до конгреса на САЩ срещу проекторезолюция 741, за да бъде защитена историческата истина. Тази резолюция подкрепя определянето на месец септември 2022-ра за месец на македонския език, култура и история в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова в "Още от деня": Не чух каква е нашата българска позиция за промяната в хода на войната
Илияна Йотова в "Още от деня": Не чух каква е нашата българска позиция за промяната в хода на войната
Цончо Ганев, "Възраждане": Решението за военна помощ е пагубно за нас
Цончо Ганев, "Възраждане": Решението за военна помощ е пагубно за нас