НОВИНИ

Психичноболни, хора с увреждания и деменция са настанявани заедно в домове за възрастни

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 04.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата с наказания за старчески домове във варненско. След пожари, сигнали на роднини за насилие и за починали възрастни хора разследващите установиха много административни нарушения. Има образувани и досъдебни производства.

Извършени са общо 25 проверки на частни и държавни домове във Варненска област. Те са направени от Агенцията за качество на социалните услуги по разпореждане на Апелативната прокуратура. Една от целите на проверките е била да установи причината за големия брой починали в някои от домовете.

Установено е, че в социалните заведения едновременно са настанявани хора с тежки психически заболявания, с физически увреждания и с деменция, което е нарушение. За тях се изискват специализирани грижи, които не са били предоставени в социалните заведения.

Проверяващите са установили, че много от договорите за ползване на социалната услуга са сключени с трети лица, а не с ползвателите на услугата.

Също така е било констатирано наличието на недостатъчен брой специалисти в тези домове, недостатъчен брой персонал, които да окажат необходимите грижи по отношение на настанените хора, каза Стефка Якимова, говорител на Апелативната прокуратура - Варна.

Заради големия брой починали хора в някои от домовете, от прокуратурата са разговаряли с близки и настанени в домовете хора.

В конкретен дом са били правени такива беседи, като част от близките са заявили нежелание да споделят своята болка, предвид настъпилата смърт на техните близки. Друга част са били доволни от качеството на предоставените услуги. Трета част са посочили, че техните близки не са имали оплаквания по време на пребиваването им в тези домове, каза Стефка Якимова, говорител на Апелативната прокуратура - Варна.

Свързахме се с близки на починали в домовете хора. Те казаха, че са разочаровани, че все още няма наказани.

Заедно с други хора, които имат сходни случаи с нашите категорично сме дали показания, че има доказателства за насилие и дори опит за убийство върху нашите близки. Това мога да го потвърдя категорично, заяви Невяна Петрова, близка на починал.

Собственикът на един от проверяваните домове - Светослав Георгиев заяви, че социалното заведение още не е получило лиценз от Агенцията за качество на социалните услуги, заради което той е завел дело. В момента там са настанени 200 души. Според Георгиев, персоналът, който се грижи за тях, е достатъчно. И допълни, че всички предписания на проверяващите вече са изпълнени.

Продължава разследването на пожарите в домовете "Св. Георги" край Варна и в село Рояк. Изясняват се причините за възникване на тежките инциденти, довели до смъртта на настанени в тези домове.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември (София) е на победа от директно класиране в Първа лига
Септември (София) е на победа от директно класиране в Първа лига
Реакции в НС: Има ли натиск за вдигане на ветото за еврочленството на РСМ?
Реакции в НС: Има ли натиск за вдигане на ветото за еврочленството на РСМ?