НОВИНИ

ЕК предлага ембарго на руския петрол. Може ли България да поиска отсрочка?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 04.05.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейската комисия предлага забрана за вноса на целия руски петрол. Предложението е държавите членки да спрат вноса на суров петрол в рамките на шест месеца, а на преработени петролни продукти - до края на годината. България може да поиска изключение от ембаргото, което Европа планира да наложи на руския петрол. Това става ясно от интервю на вицепремиера Асен Василев пред вестник "Капитал". По думите му чисто технологично, България може без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. Затова, ако Европейската комисия допуска изключения, ще се възползваме от него.

За да стане факт, новият пакет от санкции срещу Русия трябва да бъде одобрен с единодушие от държавите членки на ЕС. Днес посланиците на страните от ЕС проведоха първата си среща в Брюксел, но до решение и одобрение на пакета не се стигна.

Освен Унгария и Словакия, за които се очаква да бъдат предвидено изключение от ембаргото и удължаване на срока до края на следващата година, Чехия и България също заявиха желание да се възползват от изключенията.

Държавите имат време до утре на обяд са предоставят писмени бележки и коментари по пакета от санкции. Очаква се утре след обед посланиците на страните от ЕС отново да заседават тук в Брюксел.

Ако и утре не успеят да се договорят, дискусиите ще продължат и на 6 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спрени доставки на газ - какви са загубите за потребителите?
Спрени доставки на газ - какви са загубите за потребителите?
Локомотив (Пловдив) посети Бачковския манастир
Локомотив (Пловдив) посети Бачковския манастир