НОВИНИ

Спрени доставки на газ - какви са загубите за потребителите?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:30, 04.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

Сметки за природен газ, които надхвърлят 1000 лева и драстично повишаване на сметките за топло - тези проблеми поставят потребителите преди избора дали да продължат да използват синьото гориво.

Детската градина в село Лозен ползва три сгради, отоплявани с природен газ. Изчисленията сочат, че спрямо миналия отоплителен сезон през този са заплатили с 30% повече.

"Детската градина се справя трудно с разходите, в перо "Издръжка" парите са крайно недостатъчни. За сравнение спрямо отоплителния сезон 2020/21 г. и отоплителния 2021/22 г. увеличението само на природния газ е 30%. Ако през миналия отоплителен сезон, за целия, сме заплатили 22 000, към днешна сме заплатили 64 000 лв. само за природен газ. Без ток, вода, храна, при които също има осезаемо увеличение", каза Боряна Георгиева, директор на ОДГ Изгрев, с. Лозен.

Нямат по-добра алтернатива, а е предвидено и увеличение на учителските заплати, затова се надяват на дофинансиране от Столична община.

Миналата есен Георги Петров прави инвестиция от 8000 лв. и замества дървата с природен газ.

"Минах на газ, защото е по-евтино, по-удобно, прекрасно е даже, но не се издържа октомври, ноември - 1600 лв. декември - 1100, после - 1400. Каквото може да спестиш, всичко отиваше натам", казва Петров.

Според негови изчисления, ако е продължил да се отоплява на дърва, въпреки тяхното поскъпване за 10 кубика би платил не повече от 1500 лв.

В болницата в Исперих също използват природен газ, но са намерили начин как да ограничат разходите до 35%. Причината е уникално за България съоръжение, което произвежда водород от чешмяна вода и се добавя към горивото за парно отопление.

"Разбира се, че имаме идеи да изградим и соларен парк, за да станем относително автономни, да мислим и изцяло за отопление на водород. Този начин е съвсем, абсолютно безопасен, тъй като водородът не се съхранява, той отива директно в горелката и горелката произвежда толкова, колкото е необходимо. При спиране на горелката, автоматично спира и процесът на образуване на водород”, каза д-р Иван Гайдаров, директор на МБАЛ-Исперих.

Но то се ползва отскоро в болницата и тепърва ще разберат ефективността му. А изчисленията показват, че за този отоплителен сезон са платили 60 000 лв., а за предходния с 16 000 лв. по-малко.

Каква ще бъде цената на природния газ ще стане ясно на 10 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции в НС: Има ли натиск за вдигане на ветото за еврочленството на РСМ?
Реакции в НС: Има ли натиск за вдигане на ветото за еврочленството на РСМ?
ЕК предлага ембарго на руския петрол. Може ли България да поиска отсрочка?
ЕК предлага ембарго на руския петрол. Може ли България да поиска отсрочка?