НОВИНИ

Крум Зарков: Коалицията оцеля на косъм, всеки направи компромис

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 05.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Слушай новината

Вчерашното решение на НС България да изпрати военнотехническа помощ на Украйна не е победа за никого. Коалицията беше запазена на косъм. Всеки направи компромис. Това каза в студиото на "Денят започва" Крум Зарков, депутат от "БСП за България".

Всички участници в коалицията трябва да обмислят случилото се през последния месец и да видят как, когато се зададе грешният въпрос какви тежки последствия може да има, каза той.

Каква точно помощ ще предостави България на Украйна?

"Имаме нужда от коалиционна и обществена консолидация, вместо това се замеряме с обвинения, обезличаваме аргументите на всеки и това, което се гласува вчера в крайна сметка не променя кой знае с колко позицията, която България заема и досега.

Вчерашното решение е, че България няма да изпраща оръжие и боеприпаси в Украйна, че България ще помага на Украйна, както го е правила досега политически и хуманитарно. Единственото нововъведение е прословутата военнотехническа помощ, която се изразява в ремонтиране евентуално на военна техника в българските заводи - евентуално и ако е възможно. Решението не задължи българското правителство да прави каквото и да е, а му даде такава възможност. Така че топката се върна там, където и е мястото, а именно в МС", категоричен е Зарков.

Според него писмото на Зеленски е абсурдна ситуация, след като един месец истерично се е настоявало за оръжие за Украйна, накрая Украйна да каже, че не е това, от което има нужда.

Зеленски с писмо до Народното събрание: Ремонтирайте нашата военна техника

Зарков е на мнение, че това решение не е победа за никого от коалицията.

"Трябва да спрем да мислим за победа и надиграване, а защо коалицията беше създадена. Тя има за цел и много ясни задачи във вътрешнополитически аспект. Тази коалиция беше възможна, за да се изгради правова държава. В последните месеци допускаме да се поставят въпроси, които разделят, а не обединяват. Има много тежки въпроси, които трябва да се решат у нас, за които коалицията трябва да бъде много единна", каза той.

Според него за това, че оръжия и боеприпаси няма да се пращат на Украйна, е защитена позицията на БСП. От друга страна БСП е имала други позиции, които не са били толкова защитени.

"Всеки направи компромис. Този компромис трябва да бъде оправдан пред избирателите с много конкретни мерки, които пряко ги вълнуват", каза още той.

Все пак заяви, че е ясно, че по търговски път и чрез други държави българско оръжие стига до конфликта в Украйна - как стига и кой го доставя са въпроси, които няма да отпаднат от дневния ред, каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генералният консул на България в Чикаго: Има изостряне на атаките от Северна Македония
Генералният консул на България в Чикаго: Има изостряне на атаките от Северна Македония
Станислав Анастасов, ДПС: Опозицията се налага да спасява държавата
Станислав Анастасов, ДПС: Опозицията се налага да спасява държавата