НОВИНИ

Даниел Лорер в "Още от деня": За мен е тъжно, че БСП не намериха сили да дойдат в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 05.05.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Обстановката е изключително напрегната заради войната в Украйна. България изпрати делегация при президента Зеленски и за мен е тъжно, че БСП не намериха сили в себе си да се присъединят към нея. Това коментира в "Още от деня" министърът на иновациите Даниел Лорер.

Да заемаш позиция против изпращането на оръжия, когато седиш в мирна София е едно, но когато видиш истинското човешко страдание, когато наистина усетиш войната и почувстваш мъката, смятам, че те щяха да имат една различна позиция, допълни той.

Президентът Володимир Зеленски изключително много оценява това, което България прави за Украйна, убеден е Лорер.

Премиерът Кирил Петков е считан от Зеленски за приятел, той изказа нуждите на Украйна в момента и българският парламент прие решение да ги осъществи. Ако някой ден заявят различни нужди, ние отново ще ги представим пред българския законодател, каза Лорер.

Според него правителството няма да падне заради тази тема, но тя в момента не стои на дневен ред и трите останали партии в коалицията ясно са изразили желанието за изпращане на военна помощ в Украйна.

Спор в парламента: Разногласия за състава на комисиите

Министър Лорер коментира и днешните спорове в парламента относно предстоящото въвеждане на еврото и състава на парламентарните комисии.

И по отношение на еврото, и по отношение на комисиите, на нас ни се иска да имаме едно по-отговорно поведение. В момента защитата на българската икономика и граждани е от първостепенна важност и този тип дебат в парламента не е продуктивен и ми се струва дребнав на фона на нашето трудно всекидневие.

Близо половин милиард лева помощи за малки и средно компании са планирани в министерството на иновациите, подчерта Лорер.

Той е категоричен, че кабинетът винаги подхожда с изключителна грижа - и към икономиката, и към гражданите.

Наистина са се разгорели страстите по време на срещата с превозвачите, но диалогът продължава, категоричен е Лорер.

Страните от балканския регион може да договарят общи доставки на природен газ

По темата със спрените доставки на руски газ, той обясни:

Българската консумация на газ е сравнително малка в европейски мащаб и аз съм уверен, че ние ще успеем да осигурим необходимите количества на много подобна цена на тази, която плащахме досега. Мантрата, че газът от "Газпром" е по-евтин не е реална и не е вярна в наши дни. Всички договори за газ и за други активи, които правителството преговаря, ще бъдат видими за обществеността.

На въпрос дали фирмата "МЕТ" трябва да продължава да бъде посредник за доставката на газ, той заяви:

Важно е самата държава да купува по прозрачен начин и процедура. Цената е основен фактор и когато посредници могат да предоставят по-добре цена, разбира се, че ще бъдат използвани.

И още - за средствата по Плана за възстановяване и развитие, вижте целия разговор с министър Даниел Лорер във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Късметлията от Сливен си прибра най-големия джакпот в историята на тотото
Късметлията от Сливен си прибра най-големия джакпот в историята на тотото
Виктория Велева е полуфиналистка на турнир от "ITF" в Румъния
Виктория Велева е полуфиналистка на турнир от "ITF" в Румъния