НОВИНИ

Какви ще са изключенията от забраната за внос на руски петрол в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 05.05.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

В Брюксел продължават разговорите в опит да се постигне съгласие по идеята за пълна забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти до края на годината. Предложението на Европейската комисия е част от подготвяния шести пакет санкции срещу Русия. Европейският съюз внася всеки ден от Русия 2,2 милиона барела суров петрол и 1,2 милиона барела петролни продукти. Но степента на зависимост от руския петрол е различна за различните страни в Европа. Затова някои поискаха изключение от предложените от Еврокомисията срокове за забрана на вноса.

Според данни на Евростат Русия е най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за Европа.

Зависимостта на европейските държави от Русия е различна. Германия е най-големият купувач с 555 000 барела на ден. Съседна Полша внася около 300 000 барела на ден. И двете държави се намират по трасето на петролопровода "Дружба", но получават петрол и с танкери и са готови да спрат руския внос и подкрепят предложените санкции.

Словакия, Унгария и Чехия, които също получават петрол от петролопровода "Дружба", но и нямат излаз на море, се опасяват, че ще платят висока икономическа цена за санкциите.

Страните от Балканския регион може да договарят общи доставки на природен газ

ЕК предлага те да получат отлагане с още една година, но това също не е приемливо за тях.

Унгария би се съгласила с пакета, само ако транспортирането на суров петрол по тръбопроводи бъде освободено от санкциите. Така ще се запази сигурността на енергийните доставки за Унгария. Ако това не стане, пакетът на Брюксел ще унищожи сигурността на нашите доставки и не е отговорно да го подкрепим, каза Петер Сиярто, външен министър на Унгария.

От края на миналата седмица сме в контакт както с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, така и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Опитваме се да получим отлагане от две-три години и след това, разбира се, ние сме готови да подкрепим този пакет от санкции, каза Петр Фиала, премиер на Чехия.

Ние подкрепяме санкциите, но се нуждаем от преходен период, за да се адаптираме към тях. Ние сме в много лоша ситуация, Словакия внася от 70 до 100% от петрола си от Русия и ще пострада сериозно, каза Рихард Сулик, министър на икономиката на Словакия.

Други държави като Гърция, Кипър и Малта имат други претенции, те искат петролните танкери, които са под европейски флаг, но пренасят руски петрол, да бъдат изключени от санкциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович среща Хуркач в първия четвъртфинал в Мадрид
Джокович среща Хуркач в първия четвъртфинал в Мадрид
Забиха кирка в колата на украинка в Бургас
Забиха кирка в колата на украинка в Бургас