НОВИНИ

Страните от Балканския регион може да договарят общи доставки на природен газ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:15, 05.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Цените на горивата у нас ще се увеличат сериозно, в случай, че България не получи изключение от ембаргото за внос на руски петрол. Това обявиха от бранша след среща с премиера Кирил Петков. В момента близо 70% от петрола у нас идва от Русия, показват данните на бранша. Позицията, че България ще поиска отсрочка от ембаргото, беше потвърдена отново днес.

България ще търси възможности за компенсация на петролните доставки от Русия.

"Позицията на България спрямо нефта е ясна, със сигурност ще искаме отсрочка, работата на "Лукойл" ще търсим вътрешни решения, в зависимост от решенията на Европейския съюз, така че да няма проблем и производството да продължи с реален капацитет", каза Александър Николов, министър на енергетиката.

"Ако това се случи и получим отсрочка, подобно на Унгария и Словакия, не би трябвало да имаме притеснения през следващите 12 - 24 месеца, в зависимост от срока, който бъде определен", каза Живодар Терзиев.

В противен случай производителите очакват цените на горивата у нас да се увеличат многократно, и то с повече отколкото в Западна Европа. Остава под въпрос дали забраната ще важи и за доставката на петрол, който минава транзит през Русия.

"Българската рафинерия произвежда горива, които в момента захранват румънски, молдовски и украински пазар - ако този пазар или производителят загуби своя капацитет или възможност да дава такива горива, целият регион ще потърси алтернативни горива от Средиземноморието, което ще увеличи цените значително", каза Живодар Терзиев.

Страните от региона са се разбрали и за общи доставки на природен газ в бъдеще, обяви още енергийният министър. Той също така допълни, че сред приоритетите е и изграждането на нови зелени мощности.

"Новите мощности за производство на електроенергия ще дадат възможност за потенциално намаляване на използването на природен газ в региона, тъй като частично производството на природен газ може да бъде заменено с алтернативни източници", каза Александър Николов.

Конференцията днес откри премиера Кирил Петков.

"Виждаме как енергетиката се използва за оръжие, което е толкова очевидно. Виждаме едностранни нарушения на договора на "Газпром", когато ангажиментите не се изпълняват, когато са спрени доставките на газ. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни действия е да се обединим", заяви Кирил Петков.

По време на срещата беше подписан и договор за инвестиционно проектиране на бъдещата газова връзка между България и Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Физически сблъсъци между протестиращи край Паметника на Съветската армия
Физически сблъсъци между протестиращи край Паметника на Съветската армия
Кремъл отрече, че руски части щурмуват "Азовстал"
Кремъл отрече, че руски части щурмуват "Азовстал"