НОВИНИ

Скандал на срещата на премиера Кирил Петков с представители на превозвачите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:32, 05.05.2022 (обновена)
7052
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Със скандал част от превозвачите напуснаха срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата. Браншът заплаши с нови протести и блокади на пътища след 10 май. А регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че поставените проблеми ще бъдат обсъдени и ще има нова среща с превозвачите.

Превозвачите дойдоха на среща с премиера с очакване да получат отговори на основните им искания -намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

Половин час след разговорите обаче част от тях напуснаха и заявиха, че премиерът е проявил неуважение към бранша.

"Министър-председателят 15 минути ни обясняваше как не може да променим акциза на горивата. След като колегата Арабаджиев постави нашите искания започнахме да слушаме как всичките сектори - пенсионерите искали едно, МВР искали друго. Аз си позволих да помоля премиера да говорим по същество по темите, които сме поставили. При което ни беше казано,че в този кабинет той определя какво ще се говори и как ще се говори и ако не ни хареса можем да напуснем", заяви Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи.

Снимка: БГНЕС

На срещата с премиера все пак останаха малките и средни превозвачи.

След края й регионалният министър заяви, че от нея няма резултати защото идеята била само да се поставят проблемите на бранша.

Държавата е чула ясно какво ни казаха и държавата ше си вземе малко време да помислки по този въпрос. Колко време? Колкото отнеме, не само за тол системата и за горивата, и за биодобавката. Те са 4 въпроса, които се поставиха и по четирите въпроса ще помислим и ще имаме следваща среща. Надявам се следващата никой да не се сърди и да се изслушваме и да не си ходим, заяви Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Все пак регионалният министър съобщи, че се възобновяват ремонтите по магистралите. Около половината от пътностроителните фирми вече са подписали анекси към договорите. По груби изчисления, 20% от парите, които държавата им дължи, вече са разплатени.

По темата работиха: Зоя Велинова, Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм за футболната легенда Наско Сираков по БНТ 1
Филм за футболната легенда Наско Сираков по БНТ 1
Ливърпул представи новия си екип за следващия сезон (Видео)
Ливърпул представи новия си екип за следващия сезон (Видео)