НОВИНИ

Спор в парламента: Разногласия за състава на комисиите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:28, 05.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В пленарна зала се състоя двучасов дебат за това коя парламентарна група е по-ощетена в парламентарните комисии в Народното събрание. От ИТН поискаха двама от представителите на "Демократична България" да излязат от 2 от комисиите, за да бъдат запълнени от техни представители.

"Внасянето на тези предложения е плод на усилия от страна на парламентарната група на ИТН да си възстанови това, с което е била ощетена още в първоначалното приемане на тези решения. Ясно искам да заявя, че "Има такъв народ" не желае членове на комисията в повече от това, което ѝ се полага", заяви Ива Митева, заместник-председател на Народното събрание.

"Тези правила, както спомена и г-н Свиленски, са установени от практиката. Вие сте много добре запознати с тях. Има таблици, които правят изчисления. На базата на тези правила общо за всички комисии, ние направихме разпределение, което беше ОК за всички. Всички се съгласиха с това разпределение", допълни Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Ето цялата сметка тук, мога да ви я покажа за всяка една комисия с относителни тегла. И всяко относително тегло може да бъде пресметнато. Така че, моля ви, не се връщайте в средния курс на образованието си", коментира Любомир Каримански от "Има такъв народ".

"Това са хора, това не са картофи или домати да ги делиш 1,2 на 1,6. Това са народни представители, избрани от българските граждани", добави Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

"Парламентът обича да се забавлява по този начин, с интриги и някакви вътрешни атаки. Но тази работа не изглежда добре. И за това ми се иска да се върнем към някаква плоскост на здравия разум. Не е мястото в парламента тези неща да се правят, тези сметки", заяви Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"Тези въртеливи движения за отлагане и за това, че "Демократична България" е ощетила останалите тук парламентарни групи, не се опитвайте да ни ги прилагате по този елементарен начин", поясни Искра Михайлова, депутат от ПГ на "Възраждане".

"Явно на нас колегите гледат като на съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрием в килера, за да не го видят съседите", уточни Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Когато се разпределяха комисиите, изрично от тази трибуна ДПС каза, че не приемаме разни решения от някои молове да ни се налагат тук, без да е имало политически дебат, диалог и разговор. Дори диалог не е имало", каза още Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиняемите за убийството на бивш полицай в "Лозенец" остават в ареста
Обвиняемите за убийството на бивш полицай в "Лозенец" остават в ареста
Почина бившият футболист на Етър Димитър Цеков
Почина бившият футболист на Етър Димитър Цеков